Egy hét alatt menedékké tette Magyarországot a migránsok ellen küzdő kormány

Egészen a háború kitöréséig a Fidesz választási kampányának egyik hangsúlyos eleme maradt a menekültekkel való riogatás. Az egyik fő üzenet az volt, hogy ,,ha a baloldal kerül kormányra, akkor beengedik a migránsokat”. Február 24. után egy csapásra állt át a teljes kormányzati propaganda a menekültek azonnali befogadására – világított rá keddi cikkében a Telex.

A portál felhívta a figyelmet, a mi országunkba menedékkérelmet sem a határon, sem Magyarországon nem lehetett benyújtani immár 2020 májusa óta. Az orosz–ukrán háború miatt a Magyarországra érkező menedékkérők befogadása érdekében a 2020-as menekültekre vonatkozó törvényt egy rendelettel írta felül a kormány. Ennek eredményeképpen a hazánkba érő, háború elől menekülő emberek ma már úgynevezett menedékes státuszt kérhetnek az országban.

Az alaposan menekültellenessé hangolt társadalmi környezetben a kormány vélhetően nem véletlenül kezdte el szétválasztani egymástól a jogilag eddig alig különböző „menekültet” és „migránst” – hivatalos és informális csatornákon zajló kommunikációjában egyaránt.

A ma is hatályos törvény alapján ideiglenes védelmet az ukrán állampolgárok kizárólag a kijevi magyar nagykövetségen igényelhették volna, az érvényes okmányokkal (útlevéllel) érkező ukránok pedig csak 90 napot tartózkodhatnának legális beutazóként a schengeni övezetben. A probléma orvosolásához a magyar törvény módosítására lett volna szükség, a kormány azonban – élve a koronavírus miatt továbbra is érvényben lévő veszélyhelyzeti felhatalmazásával – egy kormányrendelettel írta felül a hatályos jogszabályokat. Ez a rendelet azonnal hatályba is lépett, a vészhelyzet végéig van érvényben.

A kormány tagjai közül a múlt héten többen is elkezdték hangoztatni, hogy különbséget kell tenni az Ukrajnából menekülők és az „illegális migránsok” között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén azt mondta, hogy

„az illegális migránsok gyakran agresszívan viselkednek, és a zöldhatáron akarnak átlépni, de az Ukrajnából érkező menekültek a határátkelőhelyekhez jönnek, és fegyelmezetten, türelmesen várakoznak”.

Orbán Viktor péntek reggeli interjújában pedig vélhetően saját híveit igyekezett azzal nyugtatni, hogy az Ukrajnából menekülő harmadik országbeliek – hiszen a határon találkozott kínai, nigériai, indiai diákokkal is – nem maradnak Magyarországon, ők repülőgépekkel hazamennek majd.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »