Egymilliárdos hitelszerződést kötött Hódmezővásárhely – nem jelenti azt, hogy fel is veszik majd

Hullámzó bevételek esetén válhat szükségessé, amikor bevétel nincs, de kiadás lenne az önkormányzat részéről. Az összeg és a kamatok sem terhelik a költségvetést – derül ki a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálatának beszámolójából. A szerződéskötésről a csütörtöki közgyűlésen döntöttek.

Varga Jánosné könyvvizsgáló kifejtette: a likviditási, más néven folyószámlahitel klasszikus célja átmeneti forráshiány orvoslása, a Pénzügyminisztérium ezért alkotta meg annak idején. Hullámzó bevételek esetén válhat szükségessé, amikor bevétel nincs, de kiadás lenne egy önkormányzat részéről. Az összeg és a kamatok sem terhelik a költségvetést. Tavaly nem vette igénybe Vásárhely, az egymilliárdos keret elegendőnek tűnik, tette hozzá Varga Jánosné.

Kurucz Roland, a közgazdasági iroda vezetője kiemelte: ha a bankkal szerződést köt az önkormányzat, az még nem jelent automatikusan hitelfelvételt, mindössze egy lehetőséget teremt meg. – Míg a kiadások, mint például a bérek rendszeresek, addig a bevételeink, azaz a helyiadók 80 százaléka mindössze két hónapban folyik be. Márciusban és szeptemberben hozzávetőleg 1,5 milliárd forint helyiadó-bevételünk van, a többi hónapban 20-60 millió forint közötti összeggel számolunk. Ez behatárolja a mozgásteret, ennek áthidalására jelent megoldást a likvidhitel – részletezte Kurucz Roland.

A polgármester az előző ciklusban többször szerette volna a hitel lehetőségét biztosítani Hódmezővásárhelynek, de az akkori fideszes többség rendre leszavazta.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink