Egyre szívesebben alkalmaznak külföldi munkavállalókat a Csongrád-Csanád megyei cégek

A hazai munkaerőpiacról mintegy 100.000 munkavállaló hiányzik jelenleg. Észak- és Dél-Alföldön főként az élelmiszer, nehéz- és autóipar területén, szakképzett és betanított munkásokból van óriási hiány – közölte a minősített HR-szolgáltató WHC Csoport.

Az Észak- és Dél-Alföld munkaerőpiacáról elmondható, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot átmenetileg jelentős mértékben megsínylette, ezzel pedig együtt járt a munkanélküliségi ráta ideiglenes megugrása is. 2021 második felére azonban a munkaerőpiaci helyzet szinte teljesen visszarendeződött a pandémia előtti szintre, mára pedig újból megjelent a munkaerőhiány a térségben is – amit tovább súlyosbított az idén februárban kirobbant ukrajnai háború – írják.

A régióra jellemző a nehézipar túlsúlya, így számos autóipari, elektronikai ipari, fémipari és műanyagipari gyártóvállalat üzemel a térségben, mellettük azonban megtalálhatók az élelmiszeriparban, papíriparban és építőiparban tevékenykedő cégek is. Ez a térség is megsínyli azonban az egyre súlyosabb munkaerőhiányt: a foglalkoztatók elsősorban az élelmiszer- és nehéziparban, valamint az autóiparban keresnek képzett szakmunkásokat, illetve betanított fizikai dolgozókra is nagy szükség lenne.

Az észak- és dél-alföldi régióban Szegeden, Kecskeméten és Debrecenben is helyi irodát működtető  WHC Csoport szakemberei első kézből tapasztalják az égető munkaerőhiányt.

„Partnereink számára nagy erőkkel toborozzuk a munkavállalókat a ,,klasszikus hiányszakmákba”: elsősorban betanított munkás, gépkezelő, operátor munkakörökbe, de keresünk elektronikai összeszerelőt, CNC gépkezelőt, lakatost, hegesztőt, fémipari munkást, targoncavezetőt – pályakezdő és tapasztalt kollégákat egyaránt –, de még szakácsot is! Emellett pedig már szellemi területen is egyre nagyobb a munkaerőigény”

– részletezi Berta Péter, a WHC Csoport ügyvezetője.

A HR-szolgáltató szegedi irodája évek óta foglalkoztat szerb munkavállalókat, elsősorban az autóiparban és a nehéziparban – tapasztalataik alapján ugyanezekben a szektorokban van a legnagyobb szükség a harmadik országból érkező munkavállalókra. A leggyakoribb pozíciók, melyekben ezek a kollégák elhelyezkedhetnek, az operátor, a szerelő, valamint a fizikai erőt igénylő munkakörök, például öntő, vulkanizáló.

A WHC Csoport hazánk legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatójaként több mint 30 éves tapasztalattal bír a munkaerő-közvetítés, a munkaerő-kölcsönzés és a toborzás terén.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Magyar-francia kiállítás nyílik Szegeden

2023. szeptember 23-án 18 órakor egy francia-magyar együttműködés alkalmából Fodor Barbarának, Peták Máriának és Molnár Sándornak nyílik közös kiállítása egy ismert francia alkotóval, Yvan Le Soudier-rel a Tiszatáj Szalonban.

Tovább olvasom »

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »