Elenyésző a nők nevét viselő közterületek száma Makón

Makón 310 utca van, ezek közül mindössze hetet neveztek el szentekről és csak nyolcat nőkről. Történelmi személyekről viszont számtalan van – derül ki a makói elnevezésekről szóló rövid elemzésünkben.

Az utcák, terek névadásait és a névváltoztatásokat szerencsés esetben közéleti viták előzik meg, máskor csak utólag van mód a döntések megvitatására, de előfordul, hogy utólag sem. Röviden összegyűjtöttük az érdekességeket a makói elnevezések kapcsán.

Szentekről mindössze a Szent Anna utca, a Szent Gellért utca, a Szent István tér, a Szent Háromság utca, a Szent Lőrinc utca, az Újszentlőrinc szőlő és a Szent János tér van elnevezve. Nőkről a Hollósy Kornélia utca, a Gizella utca, a Szent Anna utca, az Ibolya utca, a Teleki Blanka utca, a Virág utca, a Jázmin utca és a Liliom utca.

A Honfoglalás kora előtt tiszteleg a Csanád vezér tér, a Kürt utca, a Lehel utca, az Attila utca, a Magyar utca és a Fejedelem utca.

Történelmi személyeket ugyanakkor bőven találhatunk. A teljesség igénye nélkül József Attila utca, Kossuth utca, Páger Antal utca, Petőfi park, Ady Endre utca, Gárdonyi Géza utca, Justh Gyula utca, Táncsics Mihály utca, Kisfaludy utca, Gyóni Géza utca, Vorhand Rabbi tér, Návay Lajos tér, Bem utca, Bercsényi utcai, Berzsenyi utca, Dembinszky utca, Garai tér, Wesselényi utca, Arany János utca, Móra Ferenc utca, Aulich utca, Kiss Ernő utca, Vasvári Pál utca, Hunyadi utca, Batthyányi utca, Kelemen László utca, Lonovics sugárút, Szirbik Miklós utca, Széchenyi tér, Kölcsey utca, Zrínyi utca, Juhász Gyula tér.

Állatokról a következőket nevezték el: Holló utca, Gyöngytyúk utca, Bárány utca, Fecske utca, Szúnyog utca, Kígyó utca, Páva utca, Fülemüle utca, Gém utca, Nyúl utca, Oroszlán utca, Rigó utca, Róka utca, Sas utca.

Növényekről, virágokról, gyümölcsökről is akad közterület: Erdő utca, Erdő újsor, Hársfa utca, Rózsa utca, Búza utca, Mező utca, Szegfű utca, Tulipán utca, Alma utca, Bimbó utca, Cserje utca, Platán utca, Tölgyfa utca, Lesi szőlő, Erdő köz, Nyárfa köz, Ingó szőlő, Dohány utca, Hóvirág utca, Ibolya utca, Orgona utca, Szőlő utca, Virág utca, Jázmin utca, Liliom utca, Pipacs utca,

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,Könnyű úgy reménykedni, hogy meg sem fordul a fejedben a reménytelenség érzése. A remény azt jelenti, akkor bízunk akár a lehetetlenben, akár a csodában, amikor bizonytalan a holnapunk.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink