Elutasították a kifogást, nem bizonyítható, hogy húsért vettek szavazatokat Honvédban

Elutasította a Csongrád–Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság a Tiszta szavazás csoport kifogását, amely a makói szavazók szállítására vonatkozott, és arra, hogy a voksolás után disznóhúst kaptak – tudta meg a Magyar Narancs.

Mint az ismert, az országgyűlési választásokat figyelő Tiszta szavazás önkéntesei április 3-án azt tapasztalták, hogy Makón a Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókörhöz is autóval viszik az embereket szavazni. A szavazás után pedig szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utcai házhoz szállították őket ugyanezek az autók. A Tiszta szavazásnak helyiek azt mondták, azért onnan jönnek az autók, és oda térnek vissza, mert ott a „megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak” az embereknek. Az önkéntesek elmentek a telekhez, ahol sütés-főzést láttak, és sok embert, de nem engedték be őket oda, arra hivatkozva, hogy magánesemény zajlik.

A hvg.hu-nak nyilatkozott az egyik sofőr: azt mondta, hogy többször fordul a szavazókör és a ház között, mert vannak vagy négyszázan, és mindenki a Fideszre fog szavazni, mert annak a pártnak köszönhető, hogy van munkájuk.

Bálint Mónika a Tiszta szavazás nevében a narancs.hu-nak azt mondta, április 6-án a csoport eljuttatta panaszát a helyi választási bizottsághoz. A narancs.hu a múlt héten kereste Feketéné Szemző Margitot, a bizottság elnökét, aki viszont nem tudott arról, hogy a Tisza szavazás kifogást nyújtott volna be, nem találkoztak ilyen beadvánnyal. Kiderült,

a bizottság egy másik email-címre várta a kifogásokat, így azzal a kifogással, amit a csoport küldött – bár megkapták a hivatalban – nem foglalkoztak.

A történtek miatt az aktivista panaszt tett a Nemzeti Választási Bizottságnál, amely úgy ítélte meg, hogy a Tiszta szavazás panasza jogos, a vásárhelyi székhelyű választási bizottságnak soron kívül ki kell vizsgálnia a kifogást.

Április 15-én ki is vizsgálta, és meghozta a határozatát:

„a kérelmező által benyújtott kifogást elutasítja”. 

A csoport csatolta az esetről szóló tudósításokat, öt videofelvételt és tíz fényképet, és megerősítette, hogy többen is, akik jelen voltak az esetnél, hajlandóak tanúskodni. A választási bizottság megállapítása szerint

,,a kilenc vagy annál kevesebb állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsival megengedett a választópolgárok szállítása.”

A bizottság abból a szempontból is vizsgálta az előterjesztett bizonyítékokat, igazolhatják-e a szavazatvásárlást. Arra jutott, hogy

„kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy bármely választópolgár részére abból a célból adtak át húskészítményt, hogy meghatározott személyre vagy pártra szavazzon”.

A Tiszta szavazás, – mint a narancs.hu megtudta, – nem keres további jogorvoslatot.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink