Emlékjel őrzi a Makót védő hősök emlékét

A járvány és a gazdasági visszaesés ellenére több felajánlásnak köszönhetően sikerült egy emlékjelet állítani az 1970-es makói árvíz 50. évfordulójára – derül ki Zeitler Ádám önkormányzati képviselő, helytörténész bejegyzéséből.

Az 1970-es árvíz ötvenedik évfordulójára a város méltón kivánt megemlékezni. A képviselő-testület külön bizottságot hozott létre, készen álltak az emlékmű tervei is. Sajnos a járvány és annak gazdasági következményei elsodorták az eredeti emlékművet és a díszesebb megemlékezés lehetőségét is. Szerencsére több felajánlásnak köszönhetően mégis sikerült egy emlékjelet állítani, amely lábánál a mai napon a képviselő-testület tagjai virágokat helyeztek el

– fogalmazott csütörtökön Facebook oldalán a képviselő.

Mint az ismert és tegnap is írtunk róla: a Maros 1970. május 20-án, este 22 órakor tetőzött 624 centiméteren, miközben a várostól négy kilométerre nagy mennyiségű vízzel feltörő buzgárcsoport (fakadóvíz a töltés védett oldalán) alakult ki. Május 21-én az akkor 32 000 lakosú Makó, valamint Maroslele, Földeák és Óföldeák kitelepítése mellett döntöttek, hogy elkerüljön egy esetleges tömegkatasztrófát. Összesen 18 ezer embert telepítettek ki egyetlen éjszaka alatt, akik július 3-án térhettek vissza otthonaikba.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink