Felére csökkenti az iparűzési adót a kormányzat, bajba kerülhetnek a nagyvárosok

Saját közösségi oldalán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a legújabb gazdaságvédelmi intézkedések jegyében a kormányzat meghosszabbítja a hitelmoratóriumot. (Kiemelt fotó: a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal 2019 februárjában.)

A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy

  • július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették.
  • A korábban elrendelt járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja a kormányzat. A vendéglátóhelyek, szállodák mellett ezt a támogatási formát kiterjesztik a magántulajdonú buszos vállalkozásokra.
  • A kkv-k és az egyéni vállalkozások ipariűzési adóját a jövő év elejétől a felére fogják csökkenteni. A 25 ezer fő alatti települések majd a kormánytól fognak támogatást kapni, a nagyobb települések helyzetét azonban egyenként tekintik át.
  • A gyereket nevelő és a váró családok lakásfelújítási támogatásban részesülhetnek. (Szintén korábban bejelentett intézkedés – szerk.)

Az iparűzési adó felére csökkentése, a nagyvárosok esetén óriási csapást jelenhet az önkormányzatokra nézve. Nemcsak ellenzéki, de kormánypárti politikusok is ellenezték a tervet. Korábban még Tarlós István is rendkívül rossz ötletnek tartotta. A miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy

„ők adják a legtöbb munkahelyet, egyúttal a legsérülékenyebbek is járvány idején.”

(alfahir.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink