Gyülekeznek a kék vércsék a Csanádi pusztákon is

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein 14 ismert éjszakázóhelyen 2253 példányt regisztráltak a szakemberek szerda délutáni, összehangolt megfigyeléseik során – olvasható a nemzeti park honlapján.

Idén a szokásosnál hűvösebb tavaszi időjárás miatt kitolódott a tojásrakásuk időszaka, így fiókáik is csak később repültek ki. A június-júliusi hőségben pedig sok fészekalj elmaradt a fejlődésben mivel a táplálék-ellátottság sem volt kiegyenlített. Összességében mintegy 400 pár kék vércse költött ezen a nyáron a Körös-Maros Nemzeti Parkban és jellemzően 2-3 fióka repült ki fészekaljanként. A korábbi évekhez hasonlóan a legerősebb kolóniák Cserebökényben, a kardoskúti Fehér-tó térségében és a Csanádi pusztákon alakultak ki.

A szeptemberi időszakban a hazánktól keletre költő kék vércsék közül is sokan a Kárpát-medence síkvidéki területeit választják, hogy erőt gyűjtsenek hosszú vándorútjukra. A legkitartóbb példányok végül október első hetében kelnek útra, hogy nagyjából egy hónap alatt átrepüljenek a Földközi-tenger, a Szahara és az esőerdők rengetege fölött és megkezdjék jövő áprilisig tartó délnyugat-afrikai telelésüket.

(Fotó: Szél Antal István)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Nem lesz jó idő a héten, visszatér az éjszakai fagy

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.

Tovább »

A nap idézete

551 éve hunyt el Janus Pannonius (magyarosan Csezmiczei János vagy Cesinge János) pécsi püspök 1459-től haláláig, az első név szerint ismert magyar(-horvát) költő és humanista.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink