Ha a beígért fejlesztések nem indulnak be Makón, a polgárok majd elkezdenek gondolkozni

Hosszabb interjút készítettünk dr. Török Miklós korábbi makói, jelenleg megyei önkormányzati képviselővel. A DK-s képviselővel beszélgettünk a megyei közgyűlésről, a makói fejlesztésekről és az októberi választás eredményéről.

Kormányváltás esetén sokat számíthat, hogy három ellenzéki van a megyei közgyűlésben

Dr. Török Miklós ősszel jutott be a megyei közgyűlésbe. Szerinte ez egy komoly hagyományokkal rendelkező, de mára kiüresített intézmény, aminek a költségvetés jellemzi a működését.

,,A 600 millió forintos költségvetésből 400 millió megy el a hivatal fenntartására, tiszteletdíjakra. 110 millió forint a Csanádpalota-Mezőhegyes kerékpárút önrésze. Csak 90 millió forint maradt szabadon. Jelen pillanatban ez egy lepkebáb: az Európai Unió most tárgyal a költségvetésről, a megyének majd az EU-s pénzek elosztásában lesz szerepe. Akkor viszont élessé válik a helyzet, 2022 körül. Tehát, van jelentősége, hogy 3+1 makói képviselő ott van. Bízom benne, hogy kormányváltás lesz. Akkor ez a négy makói képviselő lobbiereje sokat fog számítani a városnak.”

Hozzátette: a megyén elég jól működik az ellenzéki képviselők között az együttműködés. Hat ellenzéki képviselő van (a Mi Hazánk két képviselőjét nem számolta ide – a szerk.), ebből öt közös frakciót alakított: az MSZP, Jobbik, DK közös frakciót alakított Csongrádért és Csanádért néven, a Momentum még nem döntötte el, de együttműködnek velük is.

A környékben Makó az egyetlen fideszes város, talán próbálnak simulni

A képviselő úgy látja, a megyei közgyűlésben máshogy zajlanak az egyeztetések, mint Makón volt, bár úgy hallotta, hogy a Fidesz hozzáállása változott az elmúlt hónapokban.

,,Amikor én képviselő voltam, kevesebb volt az egyeztetés, most több. A bizottsági helyek elosztásánál is több lehetőséget kapott az ellenzék. Talán az októberi, országos eredmények miatt, hiszen a környékben ez az egyetlen egy fideszes többségű város, talán próbálnak simulni a környezethez.”

Megyei közgyűlés Szegeden (2020. január 24.)

Az emberek számon fogják kérni, ha a ciklus végére nem lesz semmi az ígéretekből

Úgy véli, most nehezebb a makói testület dolga, mint korábban. A források kezdenek kimerülni, nem úgy érkeznek a pénzek, mint várták.

,,Azt a megelőlegezett ígéretet, hogy mennyi pénz fog érkezni, szerintem nem fogják tudni tartani. Ezt majd a lakosság is látja, hogy ami beruházásokat megígértek, mi lesz belőlük. Például a fürdőbővítés is már csúszik, 2021-re az első ütemet át kell adni. Ugyanúgy az újvárosi kézilabdacsarnok építése is, ahol a város elbontott egy ingatlant, amit használtak, kötődtek hozzá az emberek. Most ott van egy parlag terület. Szerintem az emberek számon fogják kérni, ha a ciklus végére sem lesz ezekből semmi. Rengeteg olyan dolog van Makón, ami javításra szorul. Jelzésértékű, hogy a költségvetést sem sikerült benyújtani a határidőre, ezt azzal indokolják, hogy az iparűzési adó csökkent.”

A lokálpatrióta összefogás jelöltei a választási kampányban már jelezték, hogy nem lesz annyi iparűzési adóbevétel. Éppen ezért reálisabb ígéreteket tettek, szerették volna ha rendezettebb, működőképesebb lenne a város.

A Justh Gyula utcai kézilabdacsarnok helye 2019 júliusában

Egy másik szituációban akár megnyerhette volna az egyéni körzetet

,,Csalódás volt az eredmény. Olyan körzetben indultam, ahol nehéz ellenféllel néztem szembe. Az alpolgármester operatívan irányítja a várost, ellene nagyon nehéz többet ígérve, bármit is tenni. Tisztességgel helyt álltam, amit tudtam, megtettem. Ez az eredmény nem volt annyira rossz, a 30%-os támogatás azt jelenti, hogy minden harmadik ember rám szavazott. Ezzel más szituációban akár nyerni is lehetett volna, most ez nem az a helyzet volt. Hogy Makón ilyen eredmény született, azt annak tudom be, hogy a Fidesz Makón ilyen fejlődési ígéreteket tett. Remélem, hogy végre tudják hajtani. Az idő majd megmutatja, vagy a polgárok elkezdenek gondolkozni, hogy egy visszafogottabb, de végrehajthatóbb program nem lett-e volna jobb.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink