Hajnalban lehet, hogy utoljára tekertük előre az órát

Ha hazánk a téli időszámítást választja, jövőre már nem kell egy órával előre tekernünk az óra mutatóját, miután az Európai Parlament az uniós állampolgárok 80 százalékos támogatottságával úgy döntött, hogy 2021-től megszünteti az évente kétszer esedékes óraátállítást.

A tagállamoknak idén kell arról dönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e megtartani.

Abból eredően, hogy erről nem egy konszenzusos döntés született, hanem minden országnak megadták az egyéni választás lehetőségét még adódhatnak problémák az egyébként is több időzónára osztott Európai Unióban. Ezekről azonban még nem nagyon esett szó, ahogyan a legtöbb ország sem döntött még arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e megtartani.

Hazánkban az azóta Balatonalmádi polgármesterévé választott Kepli Lajos még a Jobbik országgyűlési képviselőjeként kezdte el forszírozni az óraátállítás eltörlésének ötletét 2016-ban. A politikus kezdeményezése szerint a Jobbik a nyári időszámítás megtartását tartotta kívánatosnak, amire az emberek is ráerősítettek. A szallas.hu által végzetett 2016-os 6000 ember megkérdezésével zajlott közvélemény-kutatás szerint a magyarok 80 százaléka törölte volna el szívesen az óraátállítást. Az indokok között szerepelt a korai sötétedés miatti rossz közérzet, sőt a félelemérzet erősödése is – például amiatt, hogy a gyerekeknek sötétben kell egyedül hazamenniük az iskolából. Ezért 3 emberből 2 azt választotta, hogy inkább indul félhomályban dolgozni, mint hogy sötétben távozzon a munkahelyéről.

A jobbikos politikus az eltörlésre vonatkozó indítványában azokra az egyre szaporodó tanulmányokra hivatkozott, amik arra mutatnak rá, hogy napjainkban az óraátállításnak az elenyésző haszna mellett rengeteg káros egészségügyi hatása van. Az energetikai szokások megváltozása miatt már nem mondható hatékonynak megtakarítási szempontból, viszont a szív- és érrendszeri, valamint krónikus betegségben szenvedők szervezetét jelentősen megterheli.

Ezzel a szakmai hangok is egybecsengenek , ám a Magyar Alvás Szövetség az eredeti, téli időszámítás megtartását látja helyesnek. Szerintük ugyanis a reggeli kényszerített ébredés a jelenleg érvényes viszonyok között is nagyban visszaveti a teljesítményt, főleg az iskolákban mutatkozik meg, hogy a tanulók figyelme reggel kilenc óra előtt sokkal gyengébb, mint az azt követő időszakban.

Annak eldöntése tehát, hogy előbbit vagy utóbbit tartsuk meg még hátra van. A kormánypárt álláspontját egyelőre nem ismerjük, hiszen mikor a parlament asztalára kerültek az indítványok, azokat szó nélkül söpörte le a kétharmados Fidesz-KDNP többség.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

📺 A Szent Korona előtt tett esküt a Jobbik frakciója

Nemzeti néppártként a Szent Koronára tett esküvel kezdjük a szolgálatot. Ennél erősebb kötelem nincs. Esküszegők nem leszünk! – írta hétfőn Jakab Péter ahhoz a Facebookon megjelent videóhoz, melyen a tízfős Jobbik-frakció eskütétele látható.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Négy éve nyílt a Széchenyi téri Pingvin patika Makón

A Széchenyi téri Pingvin patika (elődje a Korzó gyógyszertár) nemsokára négy éve működik Makó belvárosában.A kis patikából egy nagyobb tágasabb gyógyszertár lett, ahol jelenleg egy szakgyógyszerész, egy gyógyszerész és négy szakasszisztens dolgozik. A gyógyszertár részt vesz a Makó és környékét ellátó ügyeleti és készenléti rendszerben is – olvasható az áprilisi Pingvin magazinban.

Tovább olvasom »