Hajnalban lehet, hogy utoljára tekertük előre az órát

Ha hazánk a téli időszámítást választja, jövőre már nem kell egy órával előre tekernünk az óra mutatóját, miután az Európai Parlament az uniós állampolgárok 80 százalékos támogatottságával úgy döntött, hogy 2021-től megszünteti az évente kétszer esedékes óraátállítást.

A tagállamoknak idén kell arról dönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e megtartani.

Abból eredően, hogy erről nem egy konszenzusos döntés született, hanem minden országnak megadták az egyéni választás lehetőségét még adódhatnak problémák az egyébként is több időzónára osztott Európai Unióban. Ezekről azonban még nem nagyon esett szó, ahogyan a legtöbb ország sem döntött még arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e megtartani.

Hazánkban az azóta Balatonalmádi polgármesterévé választott Kepli Lajos még a Jobbik országgyűlési képviselőjeként kezdte el forszírozni az óraátállítás eltörlésének ötletét 2016-ban. A politikus kezdeményezése szerint a Jobbik a nyári időszámítás megtartását tartotta kívánatosnak, amire az emberek is ráerősítettek. A szallas.hu által végzetett 2016-os 6000 ember megkérdezésével zajlott közvélemény-kutatás szerint a magyarok 80 százaléka törölte volna el szívesen az óraátállítást. Az indokok között szerepelt a korai sötétedés miatti rossz közérzet, sőt a félelemérzet erősödése is – például amiatt, hogy a gyerekeknek sötétben kell egyedül hazamenniük az iskolából. Ezért 3 emberből 2 azt választotta, hogy inkább indul félhomályban dolgozni, mint hogy sötétben távozzon a munkahelyéről.

A jobbikos politikus az eltörlésre vonatkozó indítványában azokra az egyre szaporodó tanulmányokra hivatkozott, amik arra mutatnak rá, hogy napjainkban az óraátállításnak az elenyésző haszna mellett rengeteg káros egészségügyi hatása van. Az energetikai szokások megváltozása miatt már nem mondható hatékonynak megtakarítási szempontból, viszont a szív- és érrendszeri, valamint krónikus betegségben szenvedők szervezetét jelentősen megterheli.

Ezzel a szakmai hangok is egybecsengenek , ám a Magyar Alvás Szövetség az eredeti, téli időszámítás megtartását látja helyesnek. Szerintük ugyanis a reggeli kényszerített ébredés a jelenleg érvényes viszonyok között is nagyban visszaveti a teljesítményt, főleg az iskolákban mutatkozik meg, hogy a tanulók figyelme reggel kilenc óra előtt sokkal gyengébb, mint az azt követő időszakban.

Annak eldöntése tehát, hogy előbbit vagy utóbbit tartsuk meg még hátra van. A kormánypárt álláspontját egyelőre nem ismerjük, hiszen mikor a parlament asztalára kerültek az indítványok, azokat szó nélkül söpörte le a kétharmados Fidesz-KDNP többség.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »