Hamarosan megjelenik Marosvári Attila monográfiája

Hamarosan megjelenik Marosvári Attila monográfiája az apátfalvi román vérengzésről – olvasható a Clio Intézet közösségi oldalán. Azt írják: az Apátfalván lezajlott románellenes lázadás és az azt követő román megtorlás mindmáig fehér folt volt. Marosvári Attila, történész-levéltáros óráról-órára rekonstruálja az eseményeket, veszi számba a történéseket, mutatja be az áldozatok és az elhurcoltak kálváriáját, a község kifosztását és az események utóéletét.

1919. június 23-án reggel mintegy kétszáz elkeseredett – botokkal, kapákkal, kaszákkal és néhány puskával felfegyverkezett – apátfalvi parasztember meglepetésszerű rohammal szétkergette a községükben rekviráló román katonákat. Az első összecsapásnak két magyar és három román áldozata volt, utóbbiakat az asszonyokkal kiegészült bosszúszomjas tömeg verte agyon. Míg a menekülő román huszárok erősítésért futottak, a helybeliek a község Makó felőli részén, a Szárazérnél tüzelőállást foglaltak el, hogy megvédjék településüket a várható támadástól. A tűzharcnak csak a lázadók muníciójának kimerülése vetett véget.

A Makóról és Békéscsabáról érkező géppuskás szakasszal megerősített román katonai egységek kegyetlenlenül megtorolták a lázadást. Harminc kivégzett magyar férfi, végigvert és teljesen kifosztott község, nyolcvanhat fogságba hurcolt helybeli és még kilenc további, a retorziók következtében életét vesztő apátfalvi lakos. Ez lett a „koncentrált brutalitástól fűtött” román erőszak mérlege.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Újra kell tervezniük a kórházaknak a 2023-as költségvetésüket

A Népszava úgy értesült, hogy a kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor. A napilap értékelése szerint ezzel lényegében kézi vezérlés alá vonják a kórházi kasszákat. A kórházak gazdasági vezetőinek csütörtökön eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább olvasom »