Hat támadás érte egy év alatt a kormányzati oldalakat, nincsenek meg a tettesek

Egy év alatt hatszor hivatkozott a kormány különböző kibertámadásokra, a rendőrség azonban egyik ügyben sem talált tetteseket, így felfüggesztette a nyomozásokat – írja a Telex.

A cikkben emlékeztetnek, hogy a koronavírus-járvány első bő egy éve alatt a kormány hatszor hivatkozott különböző támadásokra, miután leállt egy állami weboldal vagy elérhetetlenné vált az informatikai rendszer:

  • 2020. március 16.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen
  • 2020. november 13.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2021. január 26.: támadás a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok ellen,
  • 2021. február 19.: támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal valamint a kormany.hu ellen,
  • 2021. március 26.: támadás a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal ellen,
  • 2021. április 30.: támadás az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszer ellen.

Ezek az esetek több alkalommal is olyan időpontra estek, amikor épp nagy természetes terhelést kellett volna állnia az érintett oldalaknak.

A Telex már korábban is érdeklődött a rendőrségnél ezekről az ügyekről. Akkor a hatóság válaszában azt írta: kijelenthető, hogy történt támadás, de mivel folyamatban lévő ügyekről volt szó, bővebb felvilágosítást nem adtak.

A lap most újra megkereste a rendőrséget, hogy mire jutottak az említett esetekben. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válasza szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) mindegyik ügyben információs rendszer vagy adat megsértése bűntett miatt folytatott nyomozást, és a

„felsorolt eljárásokat a KR NNI – mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztette”.

Emellett azonban három, azóta bekövetkezett kibertámadásról is érdeklődtek. Ezek között volt az ellenzéki előválasztás rendszerét ért 2021. szeptember 18-i támadás, a kormányközeli Mediaworks médiavállalat több oldala elleni támadás, illetve az az eset is, amikor idén április 14-én, a tesztüzem idején leállt az iskolai kompetenciamérő informatikai rendszer.

A rendőrség ezekkel kapcsolatban a Telexnek most azt írta, hogy mindhárom ügyben

„jelenleg is folyamatban vannak a nyomozások. A folyamatban lévő eljárások érdekeire tekintettel bővebb információt nem adunk”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink