Hat támadás érte egy év alatt a kormányzati oldalakat, nincsenek meg a tettesek

Egy év alatt hatszor hivatkozott a kormány különböző kibertámadásokra, a rendőrség azonban egyik ügyben sem talált tetteseket, így felfüggesztette a nyomozásokat – írja a Telex.

A cikkben emlékeztetnek, hogy a koronavírus-járvány első bő egy éve alatt a kormány hatszor hivatkozott különböző támadásokra, miután leállt egy állami weboldal vagy elérhetetlenné vált az informatikai rendszer:

  • 2020. március 16.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen
  • 2020. november 13.: támadás a koronavirus.gov.hu ellen,
  • 2021. január 26.: támadás a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok ellen,
  • 2021. február 19.: támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldal, a koronavírusról szóló tájékoztató oldal valamint a kormany.hu ellen,
  • 2021. március 26.: támadás a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal ellen,
  • 2021. április 30.: támadás az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszer ellen.

Ezek az esetek több alkalommal is olyan időpontra estek, amikor épp nagy természetes terhelést kellett volna állnia az érintett oldalaknak.

A Telex már korábban is érdeklődött a rendőrségnél ezekről az ügyekről. Akkor a hatóság válaszában azt írta: kijelenthető, hogy történt támadás, de mivel folyamatban lévő ügyekről volt szó, bővebb felvilágosítást nem adtak.

A lap most újra megkereste a rendőrséget, hogy mire jutottak az említett esetekben. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válasza szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) mindegyik ügyben információs rendszer vagy adat megsértése bűntett miatt folytatott nyomozást, és a

„felsorolt eljárásokat a KR NNI – mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztette”.

Emellett azonban három, azóta bekövetkezett kibertámadásról is érdeklődtek. Ezek között volt az ellenzéki előválasztás rendszerét ért 2021. szeptember 18-i támadás, a kormányközeli Mediaworks médiavállalat több oldala elleni támadás, illetve az az eset is, amikor idén április 14-én, a tesztüzem idején leállt az iskolai kompetenciamérő informatikai rendszer.

A rendőrség ezekkel kapcsolatban a Telexnek most azt írta, hogy mindhárom ügyben

„jelenleg is folyamatban vannak a nyomozások. A folyamatban lévő eljárások érdekeire tekintettel bővebb információt nem adunk”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink