Határőrség nélkül nagy meglepetés érheti Orbánt, ha tényleg megindulnak Törökországból a menekültek

Kampányelemként tökéletesen működik a magyar határzár, azt azonban a mai napig nem tudjuk, hogy élesben, valódi terhelés esetén hogyan teljesítene. A drótkerítés és az azt őrző rendőrök, katonák valamint biztonsági őrök elrettentő erőként megfelelően funkcionálnak, viszont a török politika jelentette kockázatok már nem napi néhány tucat, hanem akár több ezer, több tízezer ember megindulásával fenyegetnek.

Az ilyen feladatok ellátásához pedig elengedhetetlennek tűnik a határőrség visszaállítása, hogy a védelmi mechanizmusok egységesek és professzionálisak legyenek, ne történhessen meg az,

hogy egy fegyveres biztonsági őrnek kell a levegőbe lövöldöznie, ha hirtelen megjelenik egy csoport illegális bevándorló.

Azt Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta péntek reggel a Kossuth rádióban, hogy számítani kell migránshullámokra, avagy számítani kell rendszeres, tömeges támadásokra a magyar határkerítésnél, miután a Reuters brit hírügynökség értesülése szerint Törökország úgy döntött,

tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket.

Amennyiben a törökök által feltartóztatott tömeg valóban megindul a Balkánon keresztül a magyar határ felé, abból a Fidesz-kormány sem biztos, hogy profitálni tud: az ugyanis önmagában malmukra hajtja a vizet, ha ők díszeleghetnek a megmentő szerepében –az egész kampány erre épül immár ötödik éve-, de ha az eddigi rendszer képtelen lesz 4-5 fős csoportoknál nagyobb hullámokat visszaverni, az a kormány felelőssége lesz.

A kormányfő persze hangsúlyozta, hogy akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére, de kár lenne tesztelni, hogy egy-egy méltatlanul alulfizetett rendőr, határvédelmi feladatokra képzetlen biztonsági őr, vagy jogilag is korlátozott működésű katona mit tehet a védelem érdekében.

A válsághelyzet kormánypropaganda helyett hirtelen valósággá válhat, amire gyorsan, határozottan és egységesen kell reagálnunk – ezt már Jakab Péter, a Jobbik elnöke közölte pénteken. Az ellenzéki párt vezetője szerint

nem lehet tovább várni, vissza kell állítani a 2008-ban megszüntetett határőrséget.

Jakab Péter bejelentette, hogy az önálló határőrség visszaállításához szükséges javaslatot a Jobbik benyújtja a parlament elé, és arra kérnek valamennyi parlamenti pártot, álljanak egységesen a határvédelem mellé.

„Most, amíg nem késő”

(alfahir.hu, fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink