Hazánk új költőfaja, a havasi sarlósfecske is fészkel Hódmezővásárhelyen

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fekvő Hódmezővásárhelyen egy tízemeletes társasház falán több pár havasi sarlósfecske költ – közölte a nemzeti park. (Kiemelt fotó: Szabó Ferenc.)

A fecskéket először július 22-én figyelték meg helyi madarászok. Megfigyelték, hogy két pár havasi sarlósfecske etette fiókáit. Előfordult, hogy azonos időben nyolc madarat láttak, melyek több helyen is berepültek a résekbe, így további megfigyelések szükségesek a költőpárok számának pontosításához.

Fotó: Gyarmati Gábor

Az elmúlt években hazánkban alig láttak havasi sarlósfecskét. 1996-2019 között 14 alkalommal került elő, esetenként egy vagy két átrepülő példány. Ez év májusától lettek folyamatosak a megfigyelések, egy debreceni gabonatároló silónál jelentek meg, ahol költésbe is kezdtek. Az eddigi adatok szerint 2020-ban Magyarországon új költőfajként tehát ezen a két helyszínen (Debrecenben és Hódmezővásárhelyen) kezdett költésbe a havasi sarlósfecske. A lehetséges költőhelyek bejárásával további párok is előkerülhetnek.

A havasi sarlósfecske elsősorban a mediterrán térségben, a Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában él. Sokszor felhatol a magas hegységekbe is, a hazánkhoz közelebb eső Alpokban, a Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben is költ. Sziklás partfalakon és a városok épületein, telepesen fészkel. Évente két fészekaljat nevel, amelyek rendszerint 2-3 tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is. Kizárólag a levegőben előforduló ízeltlábúakkal táplálkozik, fészekanyagát is a levegőben sodródó anyagokból gyűjti.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

79 éve született Soltész Rezső, magyar énekes, dalszerző, szövegíró, lapkiadó.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Mindannyian tehetünk környezetünk védelméért

Az egészségtelen levegőminőség évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz világszerte. Emellett a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, amelyek számos emberi életet oltanak ki – hívja fel a figyelmet oldalán Leitner Szilárd.

Tovább olvasom »