Hétfőn az egész Kárpát-medencében a földeáki harang fog szólni

2020. június 22-én hétfőn 11 óra 56 perctől a Kossuth rádióban a déli harangszó ezen a napon (ismétlés 2020. június 28-án vasárnap délben 11.56-kor) a földeáki katolikus templom tornyából szól.

2019 júniusában a falunap alkalmával a Rózsalakodalom okán Molnárné Gardi Katalin Aranyanyu kapcsolatai révén a földeáki könyvtár vendége volt a Kossuth rádió munkatársa, Farkas Erika. A hely című műsorában le is adta a riportot Földeákról. Ott esett szó a déli harangszóról: hogyan szerepelhetne a földeáki templom harangja? További telefonváltások eredményeképpen ősszel itt járt a budapesti stáb felvenni a harangszót. Emellett egy kérdéssor alapján adatokat kértek a településről, a templomról és a harangokról, mely szöveget a könyvtárosok állítottak össze. Megígérték, hogy a templom védőszentjének ünnepe körül, június végén adják majd le. Múlt héten kapta a hírt Gardi Kati és örömmel újságolta, hogy 22-én délben a Kossuth rádióban a déli harangszó Földeákról fog szólni – írta közösségi oldalán a földeáki könyvtár.

A templomtorony hatszögű tornyát hat csúcsíves ablak és hat támpillér tagolja. A toronyban négy harang lakik. A lélekharang kivételével az 1. világháború idején mindet elvitték ágyúöntés céljából. A nagyharang felirata:

„ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÖNTETTÉK KÖZADAKOZÁSBÓL A BUZGÓ FÖLDEÁKI RÓM. KATH. HÍVEK 1924.-BEN ÖNTÖTTE SZLEZÁK LÁSZLÓ HARANGÖNTŐ BUDAPESTEN.”

A többi harang is ebben a műhelyben készült. Jelenleg a 480 kg-os nagyharang és a 60 kg-os, Szent József tiszteletére öntött lélekharang működik. Földeákon minden nap reggel 6-kor, délben és este 7 órakor harangoznak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »