Hiába harsogja a Fidesz, akkor sem küldhetnénk katonákat Ukrajnába, ha akarnánk

Orbán Viktor és a Fidesz stratégiát váltott, az elmúlt napokban már azzal kezdték riogatni az embereket, hogyha nem a Fidesz nyer, akkor Ukrajnába küldik meghalni a magyar fiatalokat. Nyilvánvalóan ez egy bődületes baromság, de a kormánymédia vélhetően nem véletlenül kezdte ezt el mantrázni. A valóság azonban az, hogy erre akkor se lenne lehetősége hazánknak, ha akarná.

A NATO- és az Egyesült Államok is jelezte, hogy akármi történik, nem lesz nyugati fegyveres beavatkozás. Tehát, nem lesz légtérzár és nem akarnak katonákat – köztük magyar honvédeket – küldeni a konfliktusba. Ennek az az oka, hogy a NATO és Oroszország közötti esetleges katonai konfliktus azonnal egy harmadik világháborúhoz vezetne.

Ugyanígy szintén nem fogja támadás érni Magyaroszágot sem, mivel NATO-tagállam. Ha az oroszok megtámadnának minket azon nyomban az 5. cikkely miatt az orosz haderő szembe kerülne a brit, a francia vagy az amerikai haderővel is.

Szállítunk-e fegyvert Ukrajnába?

A Magyar Közlöny szerint a magyar kormány minden támadó és védekező fegyverszállítmányt átenged az ország területén, csak a „halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszerelések” nem mehetnek közvetlenül Ukrajnába, minden más igen. 

Tehát, közvetlenül a magyar-ukrán határon nem mennek át a fegyverszállítmányok, de a magyar-román határon, illetve a magyar-szlovák határon átmehetnek, ahonnan aztán mehet tovább Ukrajna felé a szállítmány. 

A magyar kormány engedélyezte a „halálos erők” transzferét is – csak például az EU- és NATO-tag, tehát szövetséges Románián keresztül. Összefoglalva:

Magyarország cselekvően támogatja, hogy az Európai Békekeretben fegyverek érkezzenek Ukrajnába.

Rácz András a Válasz Online podcastjében elmondta, hogy a Kárpátalján keresztüli hadfelszerelés-szállítás stratégiailag amúgy sem indokolt a rossz minőségű utak, a megmászandó hegyek és más infrastrukturális nehézségek miatt. A szállítás sokkal egyszerűbben megoldható a hosszabb és kevésbé bonyolult lengyel–ukrán határon. 

Kép: Válasz Online

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink