Hódmezővásárhely és Szeged megúszhatja, nem jelölik ki különleges gazdasági övezetté

A kormány a főváros, valamint a megyei jogú város területén nem nyilváníthat területet különleges gazdasági övezetté – ezt a módosítást javasolja az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága az övezetekről szóló törvényjavaslathoz a jövő keddi szavazás előtt – írja a hvg.hu.

Miután a kormány áprilisban a veszélyhelyzetre érvényes felhatalmazásra hivatkozva elvette Gödtől a Samsung-akkumulátorgyár területét és vele a város adóbevételeinek jelentős részét, májusban törvényjavaslatot is benyújtott, amelynek alapján ugyanezt máshol is meg lehet tenni, szakítva azzal az alapelvvel, hogy az ország területének minden négyzetmétere valamelyik településhez tartozik.

Kezdettől vitatott volt azonban, hogy vonatkozik-e mindez a megyei jogú városokra. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy nem, a benyújtott szövegben azonban erre semmi nem utalt, hiszen a „települési önkormányzat” fogalmába a megyei jogú városoké is beletartozik. Az viszont világos volt, hogy Budapestre vonatkozik, hiszen az előterjesztés így szólt: „Ahol e törvény megyét, illetve megyei önkormányzatot említ, azon a főváros területén kijelölésre kerülő különleges gazdasági övezet esetében a fővárost, illetve a fővárosi önkormányzatot kell érteni.”

Ezek után meglepő, hogy a parlamenti főbizottság a kormány eredeti szándékával magyarázza a módosító javaslatot:

a módosítás célja, hogy a politikai viták elkerülése végett egyértelművé tegye és pontosítsa az előterjesztő azon eredeti szándékát, hogy a főváros, valamint a megyei jogú városok területén különleges gazdasági övezet ne legyen kijelölhető.

Lehet persze, hogy a kormánynak csupán nem sikerült jól megfogalmaznia az eredeti szándékát, de valószínűbb, hogy a 23 megyei jogú város többségét és a fővárosi kerületek egy részét vezető fideszes polgármesterek nyomása győzött. Elérték, hogy legalább őket békében hagyják.

(hvg.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »