Hollandiában olcsóbb a magyar liszt, mint idehaza

Az Index egy Hollandiában élő olvasója küldte el azt a képet, amely jól érzékelteti, hogy a Magyarországról exportált termékek ára néha olcsóbb, mint az otthoni boltokban.

Mint kiderült, Hollandiában a Magyarországról exportált búzafinomliszt ottani kilogrammonkénti ára mindössze fél euró.

Az észrevett árjelzés egy 4 kilogrammos kiszerelés 2 eurós címkéje volt, melyet leosztva jutottunk el a fél eurós kilogrammonkénti árhoz. Jelenlegi árfolyamon számolva ez 188 forintot jelent, míg nálunk a kilogrammonkénti hatósági ár 203 forint.

A KSH szerint egyébként eddig legdrágábban idén januárban vásárolhattunk lisztet, akkor 242 forint volt a fogyasztói átlagára a terméknek. Ez a februári döntést követően először 211 forintra esett vissza, majd a 2021. októberi szinten rögzített ára 203 forint lett.

Az Index arra emlékeztetett, hogy pár éve – 2018-ban – még 150 forint alatt vásárolhattunk lisztet.

A lap rámutatott arra, hogy valószínűleg a kisebb holland áfa miatt lehet olcsóbb a magyar liszt Venlóban. Hollandiában kétféle áfakulcs van (általános és kedvezményes, 21, illetve 9 százalék), míg az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az áfa mértéke (27 százalék).

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Egy válasz

  1. Már két napja cikkeznek arról, hogy ez fake news, a képen többmindent is benézett az Index “szakértői” csapata.
    Ti meg terjesztiteka hülyeséget!
    Ráadásul korlátozott is (max 4 kg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább olvasom »