Hollandiában olcsóbb a magyar liszt, mint idehaza

Az Index egy Hollandiában élő olvasója küldte el azt a képet, amely jól érzékelteti, hogy a Magyarországról exportált termékek ára néha olcsóbb, mint az otthoni boltokban.

Mint kiderült, Hollandiában a Magyarországról exportált búzafinomliszt ottani kilogrammonkénti ára mindössze fél euró.

Az észrevett árjelzés egy 4 kilogrammos kiszerelés 2 eurós címkéje volt, melyet leosztva jutottunk el a fél eurós kilogrammonkénti árhoz. Jelenlegi árfolyamon számolva ez 188 forintot jelent, míg nálunk a kilogrammonkénti hatósági ár 203 forint.

A KSH szerint egyébként eddig legdrágábban idén januárban vásárolhattunk lisztet, akkor 242 forint volt a fogyasztói átlagára a terméknek. Ez a februári döntést követően először 211 forintra esett vissza, majd a 2021. októberi szinten rögzített ára 203 forint lett.

Az Index arra emlékeztetett, hogy pár éve – 2018-ban – még 150 forint alatt vásárolhattunk lisztet.

A lap rámutatott arra, hogy valószínűleg a kisebb holland áfa miatt lehet olcsóbb a magyar liszt Venlóban. Hollandiában kétféle áfakulcs van (általános és kedvezményes, 21, illetve 9 százalék), míg az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az áfa mértéke (27 százalék).

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Egy válasz

  1. Már két napja cikkeznek arról, hogy ez fake news, a képen többmindent is benézett az Index “szakértői” csapata.
    Ti meg terjesztiteka hülyeséget!
    Ráadásul korlátozott is (max 4 kg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Már több balkáni ország is demokratikusabb, mint Magyarország

A demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetét monitorozó Freedom House legújabb jelentésében az áll, hogy Magyarország rontott a médiafüggetlenség területére vonatkozó mutatóján. Így hazánk 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik, ami további romlás a magyar demokrácia állapotában – derül ki a 444.hu szemlézte friss jelentésből.

Tovább olvasom »

Nem jönnek az uniós támogatások Magyarországra, több száz milliót bukhatunk Orbánék miatt

Jelenleg – az agrártámogatásokon kívül – nem jönnek uniós pénzek Magyarországra. A 2021-2027-es költségvetésből azért nem, mert még nem írták alá az ehhez szükséges partnerségi megállapodást, a helyreállítási alapból (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz, RRF) pedig azért nem, mert Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar felhasználási terveket – írja a 24.hu.

Tovább olvasom »