Így akadályozta az új csanádpalotai emlékmű felállítását az önkormányzat

Cikkünk előző részében már leírtuk, hogy a csanádpalotai székhelyű Páneurópai Kulturális Egyesületnek milyen mostoha bánásmódban volt/van része a csanádpalotai önkormányzat részéről mióta a „békepárti” Perneki László és társai állnak a település élén. Az elmúlt időszakban rágalmak jelentek meg az egyesületre vonatkozóan a Csanádpalotai Tükör című „névtelen” folyóirat révén. Bár a polgármester és a képviselők tagadták, hogy közük lenne a cikkekhez, korábban jegyzőkönyvbe mondták, hogy készítenek egy szórólapot, név nélkül.

A cikkben azzal vádolják az egyesületet, illetve annak elnökét, hogy nem fizet bérleti díjat azért, mert az önkormányzat egyik üzlethelyiségében tárolja a könyveit. Mellesleg Pernekiék elsiklottak afelett, hogy a Páneurópai Kulturális Egyesületnek együttműködési megállapodása volt az önkormányzattal, amiről írásos dokumentum is létezik. Ettől akár el is tekinthetünk, hiszen a település vezetői gyakran saját magukat sem találják, nem hogy egy hivatalos dokumentumot. Egyébiránt pedig

ha nem az önkormányzattól származnak ezek az információk, akkor hogyan juthatott be a cikk szerzője a lezárt önkormányzati üzlethelyiségbe, hogy lefotózza a könyveket, vagy honnan tudja, hogy nem fizetnek a tárolásért bérleti díjat? Nem volt túl csavaros eszű a szerző.

A megállapodás vélhetően kitér a felelős őrzésre. Illetve lehet, hogy az átadás-átvételi jegyzőkönyv, vagy az együttműködési megállapodás pont egy olyan szekrényben, vagy polcon, esetleg asztalon kellett volna keresni, amit az egyesület elnöke szívességből az önkormányzat rendelkezésére bocsátott, méghozzá ingyen.

A lejárató cikkekben az egyesületet a korábbi polgármesterrel, Debreczeni Istvánnal való összejátszással, a település vagyonának elpazarlásával, eltüntetésével vádolták. A helyzet az, hogy az együttműködés keretében a tulajdonos az önkormányzat maradt, tehát ez hazugság. A 2023. május 3-ai testületi ülésen végül a képviselők egyhangú szavazással megszüntették a civil szervezet szolgabíró házra vonatkozó szívességi használatát. Az ülésen részt vett az egyesület egy alapító tagja, akinek

az észrevételeit semmibe vették és „véletlenül” a kérdéseit és az arra adott, vagy nem adott válaszokat kihagyták az ülés jegyzőkönyvéből.

Az elfogadhatatlan bánásmód ellenére az egyesület folytatta az értékteremtő munkát, hiszen az önkormányzat vezetése nem azonosítható a város lakosságával. Egy alkotótábor keretében Csanádpalota 600 éves fennállásának emlékére egy emlékművet készítettek az egyesület tagjai és meghívott művészek.

Másfél hónappal miután kirakták az egyesületet a székhelyéről, egy újabb képviselőtestületi ülésen szóba is került az alkotótábor. Részlet a 2023. június 29-i testületi ülésből:

Úgy látszik, hogy a képviselő már el is felejtette, hogy mire szavazott. Megszabadultak az egyesülettől, de szerepelni azután kimennének és ki is mentek.

Ezután az egyesület szerette volna elhelyezni az emlékművet a főtéren található parkban, de a testület nem engedte, mondván, hogy nem akarják megváltoztatni a település képet. Nem kellett ingyen egy műalkotás a városvezetőknek. Az ürügy az volt még, hogy nem tudják biztosítani a kijutást az emlékműhöz, pedig a teljes park ki van térkövezve, szóval no komment.

Más helyszínt javasoltak, aminek semmi köze az emlékek megőrzéséhez, de leszögezték, hogy a hely kijelölésén túl semmiben sem tudnak segíteni. Térkövet, szegélykövet adni nem tudnak, pedig pont akkor tették közzé, hogy újra gyártanak térkövet…

Az átadáson azért megjelentek, de nagyon beszédes, hogy az emlékműnél elhelyezett táblán Csanádpalota Városi Önkormányzat nem szerepel a támogatók között.

A hányattatások ellenére a Páneurópai Kulturális Egyesület munkásságával a köz érdekét szolgálja, függetlenül a városvezetés felől fújó ellenszéltől. A kérdés az, hogy azok az egyesület elnöke által, az egyesület számára felajánlott bútorok, – amelyek jelenleg az önkormányzat napi használatában vannak – meddig maradhatnak Csanádpalotán, ha már új székhely után kell nézni? Lehet, hogy Pernekiék hivatala hamarosan bútorozatlanul marad?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink