Itt a hatodik hullám, Müller Cecília új eljárásrendet adott ki

Kásler Miklós Emmi-miniszter kezdeményezése és jóváhagyása után tették közzé a Hivatalos Értesítőben, hogy Müller Cecília a koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló új eljárásrendet adott ki, melynek értelmében a folyamatban lévő intézkedésekre vonatkozóan is kötelező a gyanús és a hatóság által igazolt fertőzöttek elkülönítése. 

A Magyar Közlöny mellékletében Müller Cecília a koronavírusos betegek izolációjának, elkülönítésének kritériumait, a közösségbe való visszaengedésüket, valamint a karantén feloldásának feltételeit is részletezi. Az országos tiszti főorvos ismertette,

a járványügyi megfigyelés időtartama az elkülönítéstől számított 7 nap, illetve a karantén 5. napján végzett antigén gyorsteszt, negatív eredménye esetén pedig az elkülönítéstől számított 5 nap.

A Covid-fertőzöttel alkalomszerű kapcsolatba kerültek esetében nincs szükség a járványügyi megfigyelésre, de a kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy 7 napig ellenőrizzék a fertőzésre jellemző tüneteket önmagukon.

Emellett a nyilvántartási rendszerbe a háziorvosnak vagy a fekvőbeteg-ellátó intézménynek be kell jelentenie, és naponta 14 óráig aktualizálnia kell, ha gyanús vagy megerősített esetet tapasztal, vagy közösségi járvány alakul ki az adott intézményben.

A fertőzést köznevelési, szakképzési intézmény esetében a háziorvos vagy kezelőorvos vagy ellátó orvos jelenti. Ha óvodában azonosítják a fertőzést, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) azonnal értesíteni kell, melynek kezdeményezésére rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelhet el, határozott időre.

Mentesül járványügyi megfigyelés alól, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal – általános szabályként ez a 60/2021. (II. 12.) kormányrendelet szerint érvényes. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező óvodások és tanulók számára a járványügyi megfigyelés időtartama az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 5 nap.

Kórházból 7 nap elkülönítés után hazabocsátható a fertőzött, ha klinikai állapota további fekvőbeteg-ellátást nem igényel. Ha gyorstesztje eredménye negatív, a beteg már a klinikai tünetek megjelenését követő 5. napon gyógyultnak minősíthető. Az otthonában elkülönített beteg, ha tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után 7 nap eltelt, gyógyultnak számít.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »