Jövőre lesz a makói árvíz ötvenedik- és a trianoni békediktátum századik évfordulója

Az évfordulók alkalmából emlékjeleket avatnak fel Makón, valamint visszakerül a Csanád név a megye elnevezésébe – derül ki Zeitler Ádám oldalunknak adott interjújából. Az önkormányzati képviselőt megkérdeztük arról is, milyen feladata van az általa vezetett Emberi Erőforrások Bizottságának és hogy mit lehet tenni a klímaváltozás ellen.

Az önkormányzat képviselő-testületének Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke lett. Ez mit jelent, milyen feladattal, előnyökkel jár?

Az előző ciklusban öt bizottság működött a testület mellett, most négy. Az előző ciklusban is ennek a bizottságnak voltam a tagja és most a városvezetés részéről érkezett a felkérés, hogy elvállalnám-e ezt a megtisztelő feladatot. Jórészt, ahogy a neve is mutatja, humán területekkel foglalkozó bizottság: kultúra, sport, oktatás, ifjúságpolitika tartozik a témaköréhez. A bizottsági munka elsősorban egy előkészítő, előzetesen átvizsgáló feladatkört lát el, hiszen az anyagokat a testületi ülések előtt részletesebben itt lehet megtárgyalni, módosítani. A bizottság is tehet javaslatokat a testületnek, ha úgy látja, hogy módosítani kell.

 

Bízom benne, hogy szélesebb mozgásterem lesz ennek köszönhetően, mint az előző ciklusban. Igyekszem majd minél aktívabb lenni bizottsági elnökként. Végzettségemből, tevékenységemből fakadóan számomra előnyös terület. Történészként, helytörténészként, civil szervezetek tagjaként, korábbi vezetőségi tagjaként ez egy olyan terület, ami ,,hazai pálya” nekem.

Egy emlékbizottságba is bekerült, a trianoni bizottságba. Ennek mi a feladata?

Kettőbe is. A trianoni mellett működik továbbra is a Návay emlékbizottság. Itt annyi változás volt, hogy áttette a székhelyét Óföldeákra. Návay Lajos születésének 150. évfordulóját ünnepeljük majd 2020-ban. Makó mellett Földeákon és Óföldeákon lesznek programok. A bizottságban voltak személyi változások, most már Óföldeák polgármester-asszonya vezeti.

 

A trianoni bizottságba is felkértek, hogy legyek a tagja. Jövőre lesz a békediktátum 100. évfordulója. Ami fontos, hogy egy emlékjel elkészüljön, ha minden jól megy, ezt június 4-én avatjuk fel. Ezen már dolgozik a bizottság szakértők bevonásával, hogy hol helyezkedjen el, hogy nézzen ki.

Az 1970-es árvíz. Fotó: muzeum.mako.hu

 

Nem hozott létre a város külön bizottságot, de a makói ’70-es árvíz 50. évfordulója is jövőre lesz. Az erre történő felkészülés, megemlékezés, illetve egy emlékjel elkészítése is a trianoni bizottsághoz tartozik.

 

A trianoni emlékbizottság tehát a 2020-as, fontosabb megemlékezések témakörében dolgozik. Várhatóan az emlékmű avatásokon kívül tudományos konferencia, vetélkedő, kiadvány is színesítheti a város kulturális életét. Június 4-e amellett, hogy Trianon 100. évfordulója, Makó számára azért is fontos lehet, mert a Csanád visszakerül a megye elnevezésébe.

Szinte a választás után el is készült a buszmegálló a Kölcsey utcai megállónál, amit a kampányban javasolt. Van-e még olyan javaslata, ami ilyen gyors intézkedést igényelne?

Talán a faültetési programot kellene felgyorsítani. Akár a külterületi fásítási program megalkotásával, az elkerülő út mentén védőfasor ültetésével. Belterületen a babafa program megy, így az folyamatban van, jó ütemben. De a város külső védelmének felépítését szorgalmaznám. Érezzük, hogy a klímaváltozás érezteti hatását, hiszen ma, december 17-én (aznap készült az interjú – a szerk.) 13 fok van. Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy mindig egyre melegebb lesz, hanem az időjárás szélsőségessé válására. A ,,gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” felhívást mi tudjuk elkezdeni helyi szinten.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Interaktív táblákkal gyarapodott a makói Návay iskola

Tegnap, Mikulás napján 10 darab okostáblát kapott a fenntartótól a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, ezzel lényegében megközelítették a 100 százalékos ellátottságot. A jó hírről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Tovább »

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink