Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület ezúttal is készített egy falinaptárat, a 2024-es kalendáriumba ismert makóiak kerültek. A naptárat tegnap mutatta be Zeitler Ádám, az egyesület elnöke és Forgó Géza történész-muzeológus a levéltárban.

Amíg működött a makói nyomda, addig minden évben jelentek meg Makó anno tematikájú falinaptárak, régi fotókból, képeslapokból állították össze. Ahogy bezárt az üzem, megszűnt a naptár-készítés is. Három éve gondolta úgy a Szirbik Miklós Egyesület, hogy ezt fel kellene eleveníteni, tartalmilag megújítva.

– Tematika alapján próbáljuk összeállítani, az első makói szobrokról készült, a legutóbbi a makói fürdőkultúra történetét mutatta be, a 2024-est pedig híres makóiak alapján állítottuk össze – mondta el a Makói Csípősnek Zeitler Ádám, az egyesület elnöke.

A 12 hónapra 12 személy jutott, a naptár mellett egy rövid életrajzi összegzés és fotó is látható. Több naptárt is meg lehetne tölteni híres makóiakkal, most próbálkoztak a legismertebbeket belerakni (Pulitzer, Galamb) és beemelni olyanokat, akik a saját területükön nagy pályafutást értek el, pl. Mályusz Elemér, Eckhardt Tibor, Szakáts Gábor, Hajnal Antal.

Amelyik hónapban születtek, oda kerültek, két kivétellel: Szirbik Miklós decemberre került, mert áprilisra már ott volt Pulitzer. Megtudtuk, néhány éve készült egy telefonos alkalmazás, amiben volt egy összeállítás híres makóiakról, azt használták forrásként.

A Híres makóiak c. naptárt nyitvatartási időben a levéltárban lehet megvásárolni és a Korona mögött, a Kincskereső Könyvesboltban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink