,,Kádár János helyett Orbán Viktor lesz a minisztertanács elnöke”

[ad 1]

A Jobbik szerint az alaptörvény-módosítás, a rendeleti kormányzás, a közpénzek ellenőrizhetetlensége újra az egypártrendszer, a ’80-as évek puha diktatúrája felé lökik az országot.

A Fidesz az elmúlt hat évben mindent megtett azért, hogy lerombolja a parlamentarizmust, a demokráciát, a fékek és ellensúlyok egyébként is gyengén működő rendszerét, s az országot a 80-as évek egypártrendszerébe, az úgynevezett “puha diktatúrába” vezesse vissza – mondta Szilágyi György szombati sajtótájékoztatóján. Szerinte a Fidesz által minden területen bevezetni kívánt rendeleti kormányzás az utolsó lépés lenne egy újabb egypártrendszer felállítása felé. Lassan aktuálissá válik a kormánypárt korábbi szlogenje: “csak a Fidesz” – mondta a kormánypárt legújabb terveiről szólva.

Éppen ezért a Jobbik nem támogatja az alaptörvény hatodik módosítását, a Magyar Nemzeti Bank közpénzeivel való gazdálkodásának titkosítását, vagy épp az államháztartási törvény módosítását – hangsúlyozta Szilágyi.

A politikus szerint a rendszerváltás előtti minisztertanácsi rendeletek és a rendeleti kormányzás nem különböznek egymástól, ezért több párhuzamot is állított fel a Kádár-rendszer és a Fidesz-kormányzás között:

  • az Országgyűlésnek sem akkor, sem most nincs érdemi beleszólási joga az ország ügyeibe. Ma, a Fidesz által kialakított új ülésezési rend miatt a parlament teljesen kiüresedett, nincsenek érdemi viták, vagy eldugva, bizottsági ülésen zajlanak – mondta.
  • a média helyzetéről szólva Szilágyi emlékeztetett: a ’80-as években a párt a teljes médiát ellenőrizte és cenzúrázta. Szerinte a Fidesz ma a média nagy részét a kezében tartja, csak olyan hírek jelenhetnek meg, amiket a pártvezetés jónak tart, a sajtó működését közpénzből a párt biztosítja, vagy közszolgálatinak hazudva állami hirdetésekből felépített médiabirodalmakat hoz létre.
  • a közpénzek feletti kontrollról szólva kiemelte: az egypártrendszerben a közpénzek felett a pártvezetés korlátlanul rendelkezett. Ma, a Fidesz-kormány idejében az államháztartási törvény módosítása értelmében a kormány bármilyen kormányhatározattal, rendelettel forrást biztosíthat bármire a hatályban levő költségvetés módosítása nélkül. Vagyis nincs parlamenti vita, nincs beszámolási kötelezettség. A Fidesz-kormány alatt a közpénzek feletti rendelkezés azt jelenti, a közpénzek felett a pártvezetés korlátlanul rendelkezik.
  • a jobbikos politikus szerint a párthoz hű emberek, rokonok kapcsán is hasonlóság látható a diktatúra és a Fidesz-kormány működése között. A pártvezetés és a rokonaik egy külön réteget képeztek, bármit megtehettek, érinthetetlenek voltak, jólétben, kiváltságok között élhettek. Ma, a Fidesz-kormány alatt a pártvezetéshez és a miniszterelnökhöz köthető hű barátok, hűbéresek és rokonok egy kiválasztott kasztot képeznek, kiskirályként bármit megtehetnek, érinthetetlenek. Szilágyi példaként Farkas Flóriánt, Habony Árpádot, Mészáros Lőrincet sorolta fel, L. Simon Lászlót említette.
  • mind a 80-as, mind a mostani rendszerre igaz: Ma, a Fidesz-kormány idején a korrupció és az “urambátyám-rendszer” uralja a közéletet. Ha valamit elakarsz intézni, és megtalálod a Fideszhez közeli elvtársakat, akiket kellő mértékben érdekeltté tudsz tenni, akkor még törvényt is hajlandóak módosítani a kedvedért – mondta Szilágyi.

A pártállami időkre jellemző volt a cenzúra, a párt irányította a szerkesztőségeket, megtiltotta a tömegrendezvényeket, kitelepíthetett, kijárási tilalmat rendelhetett el, s csak azért nem tudta ellenőrizni a mobiltelefonálást, vagy az internetet, mert még nem volt. Ha a Fidesz el tudná fogadtatni az alaptörvény módosítását, – folytatta – akkor ugyanez lenne a helyzet, visszatérnénk a ’80-as évek rendszerébe, újra totális egypártrendszerként működne Magyarország, csak Kádár János helyett Orbán Viktornak hívnák a minisztertanács elnökét.

Nem kérünk a XX. század pártjaiból, nem kérünk az egypártrendszerből. A Jobbik XXI. századi pártként minden eszközzel küzdeni fog az ellen, hogy ez bekövetkezzen. Soha többé egypártrendszert – zárta sajtótájékoztatóját Szilágyi György.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Leadta a népszavazási aláíróíveket az ellenzék

Az ellenzéki referendum aláírásgyűjtésében résztvevő szervezetek szerint a népszavazással visszaadják az embereknek a politikát. Képviselőik pénteken az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót, amelynek végeztével aktivisták élőláncával juttatták el az íveket a Kossuth térről a Nemzeti Választási Iroda közelben álló székházához.

Tovább olvasom »