Káosz a hétvégi tömeges oltás kapcsán

Egy napon belül két SMS-t kaptak a kormánytól azok, akiket hétvégén beoltottak volna az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával. Tegnap 74 ezren a telefonjukra arról kaptak értesítést, hogy hol és hánykor kell megjelenniük a kijelölt oltóponton. Ma arról, hogy sztornó az egész, tárgytalan a meghívó. A két üzenet közötti vakcinakáosz hihetetlenül gyorsan zilálta szét a nagy oltási tervet és mutatott rá a rendszer több gyengeségére.

Kimentek azok az sms-ek a Vakcinainfótól, amelyekben közlik az érintettekkel: tárgytalanok a csütörtökön küldött üzenetek, melyek a hétvégére tervezett tömeges oltásra irányították volna az embereket – írja a hvg.hu. Az üzenet pontos időpontot nem ígér, csak annyit, hogy a most elmaradt oltásra hamarosan sort kerítenek, és elnézést kérnek a kellemetlenségért.

Ennek előzménye, az eredeti tervet Müller Cecília jelentette be még szerdán: 

A most kezdődő oltási kampány újdonsága, hogy a hétvégén 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg kap sms-ben „behívót az oltakozásra” valamelyik kórházi oltópontra, s a vakcina típusa éppen az AstraZeneca

– mondta akkor. A behívó sms-ek csütörtökön ki is mentek, de mint kiderült, olyan embereknek is, akiket nemrég oltottak be, vagy egész máshol laknak, mint a számukra kijelölt helyszín. Orbán Viktor az állami rádióban a kialakult káoszról péntek reggel azt mondta:

„Úgyhogy az egész rendszert most meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük…az adatokat felül kell vizsgálni”

Nem sokkal később, az operatív törzs szokásos tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség államtitkára először „dezinformációról” beszélt, meg arról hogy „az e hétre tervezett oltási program ütemesen és jól halad”, de végül beismerte:

,,az AstraZeneca vakcina esetében egy sms kiértesítéses technikát alkalmaztak, amely a regisztráltak és az állami adatbázisok között gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztésre kerül”.

A hétvégi tervből egyedül az Astra Zeneca vakcinával való oltás került felfüggesztésre, erre a jövő hét második felében kerül sor. A többi három oltóanyaggal jelenleg és a hétvégén is zajlik a tömeges oltás.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink