Keleti rablópille bukkant fel Királyhegyes közelében

Egy Magyarországon ritkán látható rovarfajt, keleti rablópillét figyeltünk meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Királyhegyesi-pusztán – közölte honlapján a nemzeti park.

Azt írják: a keleti rablópille a fokozottan védett rovarok közül a legmagasabb természetvédelmi értékűek (100 000 Ft) között van. Európában tőlünk keletre (Oroszországban, Ukrajnában) és a Balkánon honos, a sztyepprétekhez, erdőssztyeppekhez, meleg, száraz élőhelyekhez kötődik. Magyarországon kevés helyen fordul elő.

Egy 2013-ban végzett felmérés során a Körös-Maros Nemzeti Park térségében Elek környékén, a Királyhegyesi-pusztán és Gyula közelében is találtak keleti rablópillét. Most a Királyhegyesi-pusztán egy ecsetpázsitos foltban láttunk egyetlen példányt, ami tehát megerősíti, hogy a faj azóta is jelen van ezen a vidéken. 

(Fotó: Deli Tamás)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Egy éves a tram-train, mondjuk ma éppen nem tudott elindulni

A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink