Két vádlott is beismerte bűnösségét a mórahalmi makettpark ügyében

Öt vádlottból kettő beismerte bűnösségét a Mini Hungary parkot érintő félmilliárdos költségvetési csalás ügyében. A Szegedi Törvényszék előtt a harmadrendű vádlott kedden az államtól is elnézést kért. Ez a második előkészítő ülés volt, az érdemi tárgyalás februárban kezdődik – írta meg a Magyar Narancs.

A park létrehozói pályázaton félmilliárd forint uniós támogatást kértek arra, hogy a történelmi Magyarország 1910-es állapotát, hegy- és vízrajzát, ötven fontos épületét méretarányosan megjelenítsék. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint a 2010-ben indult, összesen 648 milliós projekt végig finanszírozási gondokkal küzdött.

Az önerő is csak rövid időre került a megadott számlára, aztán aki adta – az elsőrendű vádlott egyik cége –, visszavette. A fejlesztési ügynökség közben szabálytalanságok miatt megbírságolta az építtetőt, így 25 százalékkal kevesebb támogatásból kellett volna megvalósítani a beruházást, változatlan műszaki tartalommal. Ezért a vádlottak – a park építtetője, későbbi működtetője, a projekt ügyeinek intézője, a kivitelező és a műszaki ellenőr – valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a hatósághoz.

A csalás azonban kiderült: a park nem épült meg időben teljesen, a kész makettek egy részét pedig rövid időn belül restaurálni kellett. Az államot 436 milliós kár érte, amiből 50 millió térült meg.

A finanszírozási nehézségek mellett mások is adódtak, például a terület mocsaras volt korábban, sok pénz ment el a feltöltésre. 

K. B., a büntetőeljárás harmadrendű vádlottja, a projekt vezetője elmondta, szeretné helyrehozni a hibáját, amelyre ráment majdnem a teljes szakmai reputációja és magánélete. Továbbra is pályázatírásból él, élettársával három kiskorú gyermeket nevelnek, vagyona most már nincs – a végrehajtó elárverezte azt a házrészt, amely még a nevén volt.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink