Kiállítóhelyet csinált otthonából a makói pedagógus

Saját házában alakított ki népi iparművészeti kiállítóhelyet Erdei Gáborné, nyugdíjas pedagógus. A makói asszony a csütörtöki ünnepélyes megnyitóra egy erdélyi vendéget is hívott, aki gyékényből készült munkákat állított ki.

– Elhatároztam, ha nyugdíjba megyek, megnyitom a Népművészetek Házát. Egy álmom valósult most meg – mesélte Erdei Gáborné. A hímző-szövő népi iparművész nyolc hónapos házalakítás után mondhatta el gondolait a szépszámú érdeklődő előtt. A Kossuth utca 27. szám alatti otthonában az egyik szobában tartja majd a kézműves foglalkozásokat, – emellett itt vannak a saját munkái is, – a másikban pedig kiállítóteret alakított ki férje segítségével.

Utóbbi helyiségben Lázár Éva állította ki alkotásait. – Készítettem ősi és új technikával is tárgyakat, így kosarakat, falvédőket, papucsokat – tudtuk meg. Az asszony Erdély közepéről, Mezőfeléről egyedül érkezett, ez a kis község 17 kilométerre található Marosvásárhelytől. – Az itt élők több száz éve ezzel foglalkoznak. Korábban a gyékényt a falu környékéről szerezték be, most már távolabb kell érte menni – árulta el, hozzátéve egy érdekességet: náluk nádnak nevezik a gyékényt.

Lázár Éva és Erdei Gáborné ’96 óta ismerik egymást, mindketten tagjai a Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesületnek. Évente találkoznak, közös rendezvényeken vesznek részt.

A házigazda elmondta, hogy egyelőre napi nyitvatartással várják az érdeklődőket, szívesen tart foglalkozásokat és játszóházat, ősszel szövő tanfolyam indulhat, az idén 25 éves hímzőszakkörnek pedig itt lesz az állandó helye.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink