Kína fontos adatokat nem oszt meg a koronavírus kitöréséről

Kína fontos adatokat nem tesz hozzáférhetővé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon szakértői számára, akik a járvány eredetét kutatják – közölte a Reutersszel Dominic Dwyer ausztrál infektológus.

A WHO szakértői 174 olyan 2019 decemberében, Vuhanban regisztrált koronavírusos megbetegedés nyers adataihoz szerettek volna hozzáférni, amelyeket a járvány korai szakaszában regisztráltak. A nyers adatok jellemzően anonimak, de fontos részleteket tartalmaznak, például az is kiderülhet belőlük, hogy egy adott beteg diagnosztizálásakor milyen kérdéseket tettek fel az orvosok, azokra hogyan válaszolt a beteg és később a válaszokat mi alapján elemezték.

Azért is lenne nagy szüksége a kutatóknak a kérvényezett nyers adatokra, mert a szóbanforgó 174 esetnek csak a fele köthető ahhoz a vuhani halpiacnak, amit a fertőzés forrásának tartanak.

Kína azonban nem engedte, hogy ezekbe a nyers betegadatokba belenézhessenek a WHO szakemberei, az esetekről csak kivonatos ismertetőket osztottak meg velük.

A WHO kutatóit január elején beengedték Vuhanba és négy hetet ott is tölthettek, de ennek az első fele egy kötelező szállodai karantén volt és a második két hétben is csak a Kína által hivatalosan leszervezett látogatásokra korlátozódott az ottlétük. A kutatócsoport tagja, Dwyer ennek ellenére is azt mondta, hogy a WHO szakemberei számára összességében így előrelépés, hogy januárban több adathoz fértek hozzá, mint tavaly bármikor.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Top Employer 2022 díjat nyert a Lidl Magyarország

A Lidl Magyarország első alkalommal került be a Top Employer minősítéssel rendelkező vállalatok közé. A díjjal a független “Top Employers Institute” azokat a munkáltatókat ismeri el világszerte, akik kiemelkedő munkavállalói körülményeket biztosítanak – közölte a vállalat a héten.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink