Kína fontos adatokat nem oszt meg a koronavírus kitöréséről

Kína fontos adatokat nem tesz hozzáférhetővé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon szakértői számára, akik a járvány eredetét kutatják – közölte a Reutersszel Dominic Dwyer ausztrál infektológus.

A WHO szakértői 174 olyan 2019 decemberében, Vuhanban regisztrált koronavírusos megbetegedés nyers adataihoz szerettek volna hozzáférni, amelyeket a járvány korai szakaszában regisztráltak. A nyers adatok jellemzően anonimak, de fontos részleteket tartalmaznak, például az is kiderülhet belőlük, hogy egy adott beteg diagnosztizálásakor milyen kérdéseket tettek fel az orvosok, azokra hogyan válaszolt a beteg és később a válaszokat mi alapján elemezték.

Azért is lenne nagy szüksége a kutatóknak a kérvényezett nyers adatokra, mert a szóbanforgó 174 esetnek csak a fele köthető ahhoz a vuhani halpiacnak, amit a fertőzés forrásának tartanak.

Kína azonban nem engedte, hogy ezekbe a nyers betegadatokba belenézhessenek a WHO szakemberei, az esetekről csak kivonatos ismertetőket osztottak meg velük.

A WHO kutatóit január elején beengedték Vuhanba és négy hetet ott is tölthettek, de ennek az első fele egy kötelező szállodai karantén volt és a második két hétben is csak a Kína által hivatalosan leszervezett látogatásokra korlátozódott az ottlétük. A kutatócsoport tagja, Dwyer ennek ellenére is azt mondta, hogy a WHO szakemberei számára összességében így előrelépés, hogy januárban több adathoz fértek hozzá, mint tavaly bármikor.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Varga Ferenc: elég volt!

Rekordsebességgel fogadta el a kormány a katásokat ellehetetlenítő törvényjavaslatot, amelyet tegnap a rezsicsökkentés csökkentésével koronázott meg – emlékeztet oldalán a Jobbik Csongrád-Csanád megyei képviselője.

Tovább »

A természetvédők szerint a makói palagáz kitermelése tönkretenné az Alföld vízkincseit

A nem-hagyományos földgáz, palagáz feltárása és kitermelése végzetes hatással lehet az Alföld vízellátására. Az energiafüggetlenség növeléséhez a teljes hazai fosszilisenergia függőség csökkentése szükséges, ehhez az uniós vagy hazai közpénzeket energiatakarékossági – és hatékonysági, továbbá megújuló energiás fejlesztésekre kellene költeni – emlékezteti a hazai döntéshozókat a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

Tovább »

Lopott volt a Nissan Qashqai

Egy, az olasz hatóságok által körözött személyautót foglaltak le a Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az új magyar jogállamisági jelentés szerzője szerint a demokrácia valójában nem működik nálunk

„Erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a magyar demokrácia megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy a kormány felhatalmazása valódi és legitim legyen” – mondta az rtl.hu-nak adott interjújában Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, akinek a vezetésével készül a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés Judith Sargentini visszavonulása után.

Tovább olvasom »