Kinyílt a Makói Kincsestár

[ad 1]

A könyvtárban bemutatták a Szirbik Miklós Egyesület gondozásában készült sorozat első könyvét, mely a Makói Kincsestár nevet viseli és városunk 1945 utáni történelméből írt tanulmányok olvashatók benne. A szerző, Zeitler Ádám szerint idősebbeknek és fiatalabbnak is kitűnő olvasmány lehet. 

38203789 43933564

Az egyesület alelnöke az ’50-es, ’60-as évek sportiratai között kutatott, ám a források vegyes témájúak voltak, így született az ötlet, hogy legyen tanulmánykötet, kiegészítve társadalmi és gazdasági témákkal. Ennek köszönhetően kuláksorsok és a Vásárhelyi utcai malom, egykori nevén Zeitler-malom is szerepel a könyvben.

– Erről az időszakról nem elég az országos áttekintéseket olvasni, azok csak a tények magját gyűjtik össze, a történet kiszínezése a helytörténeti munkákra marad – állítja Zeitler Ádám. Szerinte az idősek számára a Rákosi-diktatúra és a kulákként való megbélyegzés miatt lehet érdekes a könyv, hiszen sok makóit érintett. A fiatalok pedig megismerhetik, hogy szüleik, nagyszüleik hogyan éltek.

A szerző levéltári-, sajtó- és bírósági peranyagokból dolgozott, illetve személyes interjúkat is készített.

A tervek szerint a Kincsestár sorozatnak mindenképpen lesz folytatása. – Szeretnénk, ha ebben a mai színvonalat megütő külcsínben olyan tartalom jelenne meg, amely megfelel a szakmai elvárásoknak is – fogalmazott Zeitler.

A történészhallgató két kötet munkálataiban is szerepet vállalt, emellett készül az interjúkötet a makói foci híres szereplőiről, kiegészítve a korábban megjelent munkáját.

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink