Kinyílt a Makói Kincsestár

[ad 1]

A könyvtárban bemutatták a Szirbik Miklós Egyesület gondozásában készült sorozat első könyvét, mely a Makói Kincsestár nevet viseli és városunk 1945 utáni történelméből írt tanulmányok olvashatók benne. A szerző, Zeitler Ádám szerint idősebbeknek és fiatalabbnak is kitűnő olvasmány lehet. 

38203789 43933564

Az egyesület alelnöke az ’50-es, ’60-as évek sportiratai között kutatott, ám a források vegyes témájúak voltak, így született az ötlet, hogy legyen tanulmánykötet, kiegészítve társadalmi és gazdasági témákkal. Ennek köszönhetően kuláksorsok és a Vásárhelyi utcai malom, egykori nevén Zeitler-malom is szerepel a könyvben.

– Erről az időszakról nem elég az országos áttekintéseket olvasni, azok csak a tények magját gyűjtik össze, a történet kiszínezése a helytörténeti munkákra marad – állítja Zeitler Ádám. Szerinte az idősek számára a Rákosi-diktatúra és a kulákként való megbélyegzés miatt lehet érdekes a könyv, hiszen sok makóit érintett. A fiatalok pedig megismerhetik, hogy szüleik, nagyszüleik hogyan éltek.

A szerző levéltári-, sajtó- és bírósági peranyagokból dolgozott, illetve személyes interjúkat is készített.

A tervek szerint a Kincsestár sorozatnak mindenképpen lesz folytatása. – Szeretnénk, ha ebben a mai színvonalat megütő külcsínben olyan tartalom jelenne meg, amely megfelel a szakmai elvárásoknak is – fogalmazott Zeitler.

A történészhallgató két kötet munkálataiban is szerepet vállalt, emellett készül az interjúkötet a makói foci híres szereplőiről, kiegészítve a korábban megjelent munkáját.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

69 éve született Böhm György Jászai Mari-díjas színházi rendező, dramaturg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »