Kis szerencsével láthatunk jégmadarat a Marosnál

Hazánk egyik legszínpompásabb madárfaja a jégmadár. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva jó eséllyel meghallhatjuk éles hangját, s kis szerencsével akár meg is pillanthatjuk ezt a gyönyörű madarat – olvasható a nemzeti park oldalán.

A jégmadarat táplálkozása és fészkelési szokása teljes mértékben a vízi élőhelyekhez köti, hiszen kizárólag vízi állatokat ejt zsákmányul. Tojásait a meredek partoldalakba vájt üregének végébe rakja. Mindezek alapján a Maros hazai szakasza ideális élőhelyet biztosít számára.

A folyó mentén járva gyakran felfigyelhetünk éles, sípoló hangjára, és ha szerencsénk van meg is pillanthatjuk, amint a víz színe fölött suhan, vagy éppen egy víz fölé lógó faágon ülve mozdulatlanul áldozatra les, hogy amint meglát egy kishalat, villámgyorsan a vízbe zuhanva lecsaphasson.

Állandó madárfaj, vagyis egész évben megtalálható nálunk, nem vonul. Legalábbis azokon a területeken, ahol télen sem fagynak be tartósan a vizek. Ennek köszönhető, hogy a Maroson, a tél folyamán akár több jégmadárral is találkozhatunk, mint nyáron. A befagyott állóvizek környékéről is ide jönnek telelni, az állandóan mozgásban lévő, így nehezebben megfagyó folyóra – írja a nemzeti park.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink