Kóborló darázsölyv a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai tájain rendkívül ritkán láthatunk darázsölyvet. A napokban azonban a Csanádi pusztákon két alkalommal is megfigyeltünk egy kóborló példányt – közölte honlapján a nemzeti park.

Darázsölyvek a dél-alföldi tájakon sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az ország erdősültebb részein, például a középhegységekben, illetve Nyugat-Magyarország területein. Nagyon jól rejtőzködő madarakról lévén szó, még akkor is nehéz őket megtalálni, ha a közelben fészkelnek.

A telet Afrikában töltik, s mire onnan visszaérkeznek, addigra már erősen lombosodnak a fák, így fészkük is rejtve maradhat az emberek elől. A Körös-Maros Nemzeti Parkban elterjedt ragadozó madarakkal ellentétben a darázsölyvek – nevükhöz híven -, elsősorban földben fészkelő darazsakat, méheket fogyasztanak. Testfelépítésük is ennek megfelelő: karmaik kevésbé horgasak, fejükön pedig pikkelyszerű, apró, kemény tollazat van, amely megóvja őket a darázscsípésektől.

A Csanádi puszták felett a közelmúltban két nap eltéréssel, két alkalommal is megfigyeltünk egy, a puszták fölött köröző darázsölyvet. Messziről is jól láthatóak voltak azok a jegyek, melyek megkülönböztetik a nálunk gyakori egerészölyvektől. Testmérete hasonló ugyan, de karcsúbb, feje kevésbé robusztus, szárnyai jóval keskenyebbek, farka viszont hosszabb.

A dél-alföldi pusztákon szemlélődő madarászok számára mindig nagy eseménynek számít egy-egy darázsölyv megpillantása. Nem gyakori vendégek, de minden évben előfordul néhány megfigyelés.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotó: Iillusztráció/ Marik Pál)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: A korrupció miatt elindult a jogállamisági eljárás hazánkkal szemben

Az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításárAz Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést kAz Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.üldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.ól – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.

Tovább »

A nap idézete

45 éve született Tóta W. Árpád, vagy másik ismert írói nevén Worluk, magyar újságíró, publicista, kritikus, blogger.

Tovább »

Kevés a covid-tesztelés, a WHO egyre kevésbé lát tisztán

A koronavírus terjedésének nyomon követésére szólította fel a nemzetközi közösséget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kedden Genfben tartott sajtókonferenciáján. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyre kevésbé lát tisztán a tesztelések csökkenő száma miatt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink