Kóborló darázsölyv a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai tájain rendkívül ritkán láthatunk darázsölyvet. A napokban azonban a Csanádi pusztákon két alkalommal is megfigyeltünk egy kóborló példányt – közölte honlapján a nemzeti park.

Darázsölyvek a dél-alföldi tájakon sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az ország erdősültebb részein, például a középhegységekben, illetve Nyugat-Magyarország területein. Nagyon jól rejtőzködő madarakról lévén szó, még akkor is nehéz őket megtalálni, ha a közelben fészkelnek.

A telet Afrikában töltik, s mire onnan visszaérkeznek, addigra már erősen lombosodnak a fák, így fészkük is rejtve maradhat az emberek elől. A Körös-Maros Nemzeti Parkban elterjedt ragadozó madarakkal ellentétben a darázsölyvek – nevükhöz híven -, elsősorban földben fészkelő darazsakat, méheket fogyasztanak. Testfelépítésük is ennek megfelelő: karmaik kevésbé horgasak, fejükön pedig pikkelyszerű, apró, kemény tollazat van, amely megóvja őket a darázscsípésektől.

A Csanádi puszták felett a közelmúltban két nap eltéréssel, két alkalommal is megfigyeltünk egy, a puszták fölött köröző darázsölyvet. Messziről is jól láthatóak voltak azok a jegyek, melyek megkülönböztetik a nálunk gyakori egerészölyvektől. Testmérete hasonló ugyan, de karcsúbb, feje kevésbé robusztus, szárnyai jóval keskenyebbek, farka viszont hosszabb.

A dél-alföldi pusztákon szemlélődő madarászok számára mindig nagy eseménynek számít egy-egy darázsölyv megpillantása. Nem gyakori vendégek, de minden évben előfordul néhány megfigyelés.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotó: Iillusztráció/ Marik Pál)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink