Koszovói misszióba készülnek a vásárhelyi katonák

Legfontosabb feladatuk a mozgásszabadság, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység biztosítása lesz egész Koszovó területén.

Májusban megkezdte missziós felkészülését az MH KFOR Kontingens 23. váltása az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A KFOR – Kosovo Force – erők részeként szolgálatot teljesítő magyar kontingens felkészülése a speciális kiképzésekkel (vezetési gyakorlat, egészségügyi felkészülés) kezdődött, amelyeket az elméleti oktatások követtek, ahol a résztvevők elsajátították a műveleti területre jellemző sajátosságokat.

A csoportos foglalkozásokat követően a kontingens manőver századai megkezdték az egyik legfontosabb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások (Crowd and Riot Control – CRC) begyakorlását. A több héten keresztül tartó foglalkozások az egyéni technikák begyakorlásával kezdődtek, majd a század szintű alakzatban történő mozgások és az elsajátított tudás tényleges alkalmazásával értek véget. A kötelék gyakorlások során a békés „tömeg” szerepét játszó ellenerő fokozatosan vált egyre „ingerültebbé”, így biztosítva az egyre nehezebb feladatokat.

A gyakorlásokat követően Hodoniczki Mátyás alezredes, az MH KFOR Kontingens 23. váltásának kijelölt parancsnoka elmondta: a Magyar Honvédség katonái a NATO parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részét képezik Koszovóban, feladatuk a biztonság és a rend fenntartása lesz. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) legfontosabb feladata a mozgásszabadság, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység biztosítása egész Koszovó területén.

„A kontingens tagjainak többsége már nem először vesz részt ebben a balkáni misszióban, ennek ellenére folyamatosan készülünk a ránk váró feladatok magas szintű ellátására és szeptemberben megkezdődik majd a műveleti területre történő átcsoportosítás is”

– mondta az alezredes.

(honvedelem.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink