Közel 40 pár gém költ a Maros-ártérben

Megkezdődött a költési időszak a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén található gémtelepeken. Összesen 20 pár szürke gém, 17 pár nagy kócsag és 1 pár vörös gém kezdett költésbe – adta hírül a nemzeti park.

Honlapjukon azt írják: a szürke gémek fákra épített fészekben, 5-10 párból álló kolóniákban költenek az ártéri erdőkben. A nagy kócsagok és az egyetlen pár vörös gém a nádasban fészkel, egy közös telepen. A szürke gémek ágvillákba rakott gallyakból álló, viszonylag kisméretű otthonuk megépítésére nem fordítanak túl nagy gondot, az mégis alkalmas akár három fióka felnevelésére is. A nagy kócsagok és a vörös gémek nagyobb fészkeket építenek az érintetlen, összefüggő nádasban. A párok nagy része már kotlik és az első fiókák is hamarosan kikelnek.

Hozzáteszik: napközben a gémek a környező gyepeken, árkok mentén, szántóföldeken, vizesebb, tocsogósabb területeken táplálkoznak. A gémtelepeket az elkövetkező időszakban is folyamatosan figyelik, így hamarosan kiderül, mennyi fiókát nevelnek a párok, illetve lesznek-e további költések.

(Fotó: Nagy kócsagok és szürke gémek/Szél Antal István)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A Makói Idősek Otthonában járt a Hanki-Ker Mikulása

A Csongrád-Csanád Megyei Szivárvány Otthon Makói Idősek Otthonába az idősek által már hosszú-hosszú évek óta nem látott vendég érkezett egy helyi vállalkozás, a Hanki-Ker Kft. kezdeményezésének köszönhetően – számolt be róla Botlik Anita.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink