Letartóztatása ellenére továbbra is igénybe vette az ápolási díjat egy Csongrád megyei férfi

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a megyebeli kistelepülésen élő férfival szemben, aki a letartóztatása előtt két nappal megítélt kiemelt ápolási díjat továbbra is igénybe vette, és ezzel az állami költségvetésnek 143.000 forint kárt okozott – adta hírül honlapján az ügyészség.

A vádirat szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Makói Járási Hivatala a 2017. március 3. napján kelt határozatával állapított meg a férfinak havi 55.800 forint kiemelt ápolási díjra való jogosultságot, gyermeke ápolására tekintetettel. A határozat tartalmazta azon figyelmeztetéseket, melyek szerint a jogosultság feltételeiben való lényeges változásokat 15 napon belül be kell jelenteni, valamint a jogosultságot meg kell szüntetni, ha az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti. A határozatot a férfi, és az élettársa is átvette.

Az ápolási díjra vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint meg kell szüntetni annak az ellátásra való jogosultságát, aki letartóztatásba kerül, illetve aki szabadságvesztés büntetését tölti.

A férfit 2017. március 6. napján őrizetbe vették, két nap múlva letartóztatták, majd 2019. novemberi jogerős elítéléséig letartóztatásban volt, azt követően pedig a szabadságvesztés büntetését töltötte. Az ápolási díjjal kapcsolatos jogosultság lényeges körülményében beállt, és az ápolási kötelezettség teljesítését akadályozó változásról sem a férfi, sem pedig az ápolási díjat letartóztatása alatt felvevő élettársa bejelentés nem tett.

A járási hivatal 2017. júniusában állapította meg azt, hogy a férfi ápolási díjra nem jogosult, és az időarányosan jogosultság nélkül folyósított 143.964 forint visszafizetését rendelte el a folyósítás megszüntetése mellett. A fenti összegű, az állami költségvetést ért kár visszafizetésére nem került sor.

A férfival és az élettársával szemben az ügyészség szociális juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat, amelyet a férfi visszaesőként követett el.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. Az ügyészség a férfival szemben elzárás, míg a nővel szemben jóvátételi munka kiszabására tett indítványt.

(ugyeszseg.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink