Lukács Sándor kapja a Páger-díjat

Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, költő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja veheti át Páger Antal arany pecsétgyűrűjének pontos mását – döntött róla zárt ülésen szerdán a makói képviselő-testület.

Lukács Sándor Miskolcon született. Nem vezetett sima út a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ugyanis csak negyedik próbálkozásra vették fel. A színművészeti előtti éveket a Tháliában és a Nemzeti Stúdiójában töltötte segédszínészként, majd 1968-ban felvételt nyert.

Főiskolai gyakorlatát a Vígszínházban végezte el, majd 1972-ben, a diploma megszerzése után Várkonyi Zoltán szerződtette a Víghez, és így tagja lett a társulatnak, amelyet többek közt Benkő Gyula, Bilicsi Tivadar, Bulla Elma, Darvas Iván, Latinovits Zoltán, Páger Antal, Ruttkai Éva, Somogyvári Rudolf, Sulyok Mária, Tomanek Nándor és Tordy Géza neve fémjelez.

Első főszerepe a Kapás Dezső rendezte Don Juan volt, de később szerepelt a hetvenes évek két nagy sikerdarabjában is, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-ban és a Harmincéves vagyokban.

Pályája a mai napig töretlen, a hosszú évtizedek során hiteles alakítást nyújtott klasszikus és modern drámákban, vígjátékokban egyaránt. A Vígszínházban töltött 50 év alatt közel 120 szerepben láthatták őt a nézők. Kiemelkedő színházi alakításai mellett csaknem száz filmben, tévéjátékban és sorozatban szerepelt.

Szinkronhangként is gyakran hallhatjuk, többek között ő Alain Delon magyar hangja is. A színház mellett az írásnak is sok időt szentel: hat verseskötete jelent meg, Szökés, Elrejtett hangszerek, A mulasztás ideje, Valaki szólított, Az elűzött álom és Kikötő.

Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el. 1978-ban Jászai Mari-díjat, 1990-ben Érdemes Művész kitüntetést kapott, 2007-ben Prima Primissima és 2013-ban Kiváló Művész lett, 2016-ban pedig Kossuth-díjban részesült. 1993-ban Ruttkai Éva-emlékgyűrűt kapott, háromszor nyerte el a Vígszínház Ajtay Andor-emlékdíját, 2007-ben Harsányi Zsolt-emlékdíjjal, 2015-ben Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal, 2022-ben pedig Vígszínház-díjjal jutalmazták – olvasható a Vígszínház oldalán.

A makói képviselő-testület – civil kezdeményezésre – 2001-ben döntött az elismerés alapításáról. A díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. Az ünnepségen a díjazott az oklevél mellett “Téni bácsi” – a Vígszínház által 80. születésnapjára neki ajándékozott – arany pecsétgyűrűjének pontos mását kapta meg.

(Fotó: Vígszinház)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink