Ma lenne 151 éves az alföldi iskola mestere, Hódmezővásárhely szülötte

Tornyai János tiszteletére a vásárhelyi értelmiség egy része megalakította a Tornyai János Társaságot, hazahívták a festőt, gyűjteményes kiállítást rendeztek műveiből. Hagyatékát az 1951 óta a róla elnevezett Tornyai János Múzeum őrzi. Január 18-án, szombaton 15 órakor Hommage á Tornyai János címmel nyílt kiállítás a Tornyai Múzeumban.

Amikor alföldi iskoláról beszélünk, nem egy valóságos iskolára kell gondolni. Így nevezzük azokat a festőket, akik a 20. század első felében Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Baján, Debrecenben, a szolnoki művésztelepen, azaz a Nagyalföldön tevékenykedtek. Az volt a céljuk, hogy a Nagyalföldet megfessék olyannak, amilyennek ők látták.  Művészetükben Munkácsy Mihály művészetét és a nagybányai festőket követték. Közéjük tartozik többek között Tornyai János is.

1869. január 18-án született Hódmezővásárhelyen zsellérszülők gyermekeként. Budapesten tanult a mai nevén Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mestere volt Székely Bertalan is. Sikerült eljutnia a párizsi Julian Akadémiára tanulni, de járt Olaszországban és Németországban is.

Tanya gémeskúttal (1907)

Hazatérve, barátaival megalapította a hódmezővásárhelyi majolika- és agyagipartelepet, valamint gyűjtötték a vásárhelyi népművészeti emlékeket. Ezzel lerakták a hódmezővásárhelyi múzeum alapjait. Sajnos Hódmezővásárhely vezetésével nem volt felhőtlen a kapcsolata, műtermét többször elvették, s csak nehezen adtak helyette másikat. Az 1910-es évek felé kiköltözött Mártélyra, majd 1919-ben Budapestre.

A már említett Tornyai János Társaság 1934-ben hívta vissza. A város vezetése 120 pengő évjáradékot szavazott meg neki, hálából Tornyai valamennyi tulajdonában levő grafikáját és festményét a városra hagyta.

Tornyairól többféleképpen is emlékezik a város: többek között róla nevezték el a múzeumot; a Tornyai-plakett pedig a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Zajvédő fal épül Makó központjában

4,8 millió forint + áfáért több méter hosszan egy falat épít a makói önkormányzat egy ház kerítése mellé a Hollósy Kornélia utcai parkolóban. Zajvédő fal lesz, akárcsak egy autópálya mellett.

Tovább »

Bilincsben vitték el az apátfalvi roma önkormányzat korábbi alelnökét

Mint arról beszámoltunk, egy társaság petrezselyemmel és fokhagymával csalta az áfát. A NAV videót tett közzé az érintettek elfogásáról. A felvételen látható egyik férfi K.T., aki az apátfalvi roma önkormányzat alelnöke volt, a Fidesz támogatását élvezte a 2019-es választáson, de információink szerint jó ideje már nem nemzetségi képviselő.

Tovább »

Fideszes polgármester: Majd a Fidesz-központ megmondja, hogy a kellemetlen kérdésekre mit kell mondani

Tegnap tartotta tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol természetesen Orbán Viktort választották meg a párt elnökének. A tisztújítás során a hazai sajtó több kormánypárti politikust is kérdezett. A XVI. kerület kormánypárti polgármestere, Kovács Péter például meglepően őszinte nyilatkozatot adott, amelyet a 444 szúrt ki.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink