Makó költségvetésének problémái már a járvány előtt felmerültek – interjú Zeitler Ádámmal

Zeitler Ádám önkormányzati képviselő szerint nehéz időszakra kell felkészülni Makón a turizmus és az autóipar visszaesése miatt. Megkérdeztük arról is, hogy a társasházakban megfelelő-e a fertőtlenítés, illetve, hogy mit gondol a József Attila Gimnázium felvételi eljárásával kapcsolatban.

Önkormányzati- és közös képviselőként mik a tapasztalatai: a társasházakban megfelelő a fertőtlenítés, takarítás a járvány megjelenése óta?

A társasházakban vegyes a helyzet. Ahol van állandó takarítónő a lépcsőházakban, ott külön figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre a járvány megjelenése óta. Több tisztítószer, több fertőtlenítő fogy. Azokban a lépcsőházakban ahol a lakók takarítanak, már nem ilyen egyértelmű a helyzet: a legtöbb helyen van olyan lakó, akik magára vállalja a plusz terhet és részt vesz a fertőtlenítésben, és természetesen van egy-két olyan lépcsőház is, ahol ezt nem teszik, vagy nem tudják megtenni a lakók.

Farkas Éva Erzsébet bejelentette, hogy ,,mélységesen zuhanni fog az önkormányzat adóbevétele“. Mekkora problémát jelent, hogy az egyébként is visszafogott makói költségvetésből még több 100 millió forint hiányzik majd idén?

Az idei év költségvetésével kapcsolatos problémák már a járvány megérkezése előtt felmerültek. Sajnos ennek következtében a járvány okozta gazdasági nehézségek hatványozottan érinthetik Makót, de ennek pontos mértékét szerintem most még nehéz megbecsülni. Próbálom követni a gazdasági elemzők, szakértők véleményét, kinek mi az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy mennyire mély és milyen hosszú gazdasági válságra kell készülni. Ha megvizsgáljuk, hogy Makó és a Makón élők anyagi helyzetét mely gazdasági ágazatok fejlődése befolyásolja leginkább, akkor látjuk, hogy az autóipar és annak kiszolgáló ágazatai, valamint a turizmus is fontos szereplők. Sajnos ezen a két területen nagyon komoly visszaesést jósolnak a szakértők. Nehéz időszakra kell felkészülni.

Érdekesen zajlik a felvételi eljárás egykori iskolájában, a József Attila Gimnáziumban. Beszélt az intézmény vezetésével, vagy pedagógusokkal, szülőkkel? Miért vágta vissza a létszámot a fenntartó, hogy utána újra jelentkezésre hívják a felvételizőket?

Korábbi gimnazistaként folyamatosan követem a József Attila Gimnáziummal kapcsolatos híreket. Bevallom őszintén, hogy ennek ellenére nehéz volt eligazodni a felvételi eljárással kapcsolatos információkon. Bár azt is meg kell jegyeznem, hogy a Kormány oktatáspolitikája hasonlóan átláthatatlan bizonyos időkben. Úgy gondolom, hogy a gimnáziumot támogatni kellene abban, hogy minél több kiváló képességű, és tehetséges diák járjon oda. Meg kell teremteni a nyugodt környezetet, valamint a megfelelő humán erőforrást és infrastruktúrát. Nagyon bízom abban, hogy a központi akarat nem az, hogy megnehezítsék a gimnázium működését. A makói oktatási rendszer nem működhet jól egy erős zászlóshajó nélkül.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »