Makón a Terror Háza Múzeum szabadtéri kiállítása

A 30 éve szabadon c. nyílt, utcai tablókiállítás a Hagymaház előtt látható június 1-ig. A tárlat bemutatja, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig.

Közép- és Kelet-Európában 1945 után egymást követték az antikommunista megmozdulások. A tárlat az államosítást, az egyházüldözést, a korabeli nyomorúságos állapotokat, az ellenállást mutatja be.

1989-ben kezdetét vette a XX. század legsikeresebb európai szabadságmozgalma. Budapesten, Prágában, Varsóban, Lipcsében, Drezdában, Kelet-Berlinben és Temesvárott emberek százezrei vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a szovjet megszállás által rájuk kényszerített reményvesztett és szürke évtizedek ellen, szabadságot és függetlenséget követelve.

1989. június 16-án Budapesten több százezer ember gyűlt össze a Hősök terén, hogy részt vegyen az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mártír miniszterelnökének, Nagy Imrének és társainak újratemetésén. A búcsúszertartást a rádión és a televíziókészülékek előtt további milliók követték figyelemmel egész Magyarországon. Ekkor hangzott el Orbán Viktor beszéde, amelyben a fiatal politikus szabad választásokat és a szovjet hadsereg azonnali kivonását követelte.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink