Már kutatnak a Makóra visszakerült Csanád vármegyei iratok között

Nagy az érdeklődés az ősszel, városunkba visszakerült vármegyei anyagok iránt – árulta el oldalunknak adott interjújában Urbancsok Zsolt. A makói főlevéltárostól megtudtuk, hogy Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Széchenyi István levelei is megtalálhatóak köztük, valamint boszorkányperek anyagai is.

Csanád vármegye Magyarország legrégebbi vármegyéi közé tartozik, maga István király hozta létre. Az ország legnagyobb vármegyéje volt az országnak, azonban az 1950-es megyerendezésre az egyik legkisebb lett. Ennek történelmi okai vannak: a törökdúlás után nem kaptuk vissza a Marostól délre eső Csanád megyei részeket, a másik pedig Trianon volt, 1920-ban szintén csatoltak el területeket. Ugyanakkor 1923-ban más megyék, Arad és Torontál maradék részeit idecsatolták.

A megye az 1030-as évektől 1950-ig létezett, amikor felosztották Csongrád és Békés megye között. Az iratokat is elosztották, a Csanád megyei anyag jelentős része Szegedre került, kis része Békés megyébe. 2019 szeptemberében a Szegeden őrzött, 1,1 kilométernyi anyag visszakerült.

,,Ez mindig is Makón volt, az 1710-es évektől kezdődően a mi vidékünkön keletkezett. Tóth Ferencnek voltak ilyen jellegű kutatásai, hogy 1950-ben az akkori párt- és városvezetés nem volt annyira erélyes és lokálpatrióta, hogy ezeket az iratokat itt tartsák. Sőt a megyenév érdekében sem tudtak jól érvelni. Ezért míg más megye neve őrizte a régi elnevezéseket, az új megye csak Csongrád lett”

– fogalmazott Urbancsok Zsolt.

A főlevéltáros elárulta, hogy folyamatosan foglalkoznak a Csanád vármegyei anyagokkal. Egyrészt nekik van vele feladatukat, mert szisztematikusan át kell nézniük, ellenőrizniük, számba venniük. Másrészt a kutatókat ki kell szolgálni. Tudományos kutatók, szakdolgozók jönnek a Petőfi parki épületbe, így folyamatosan kutatnak benne, nagy az érdeklődés az anyag iránt.

A hazatért dokumentumok között több érdekesség is van. Nagyon érdekes az, hogy 1848-49-es forradalom és szabadságharc idejéből az első felelős kormány minisztereinek, Kossuthnak, Deáknak, Széchenyinek a leiratai, levelei megtalálhatóak. Fontos igazgatási jellegű iratokat is tartalmaz. Szintén érdekesek a Csanád megye bűnfenyítő törvényszékének iratai, ami az 1700-as, 1800-as években működött. Ezekben boszorkányperek anyagai is vannak. Sok szempontból lehet tehát vizsgálni a Makóra visszakerült írásokat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

144 éve született Ady Endre, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. 

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A hajrában győzött a Makó FC

Két csereként beszállt játékos góljaival, a 74. és a 92. percben szerzett találatokkal három ponttal tért haza Gerjenből a makói csapat. Tizennyolc lejátszott mérkőzés után a második helyen állnak az NB3 közép csoportjában.

Tovább olvasom »