Megalakult az Összefogás a Kiszombori Rónay-kastélyért Egyesület

Pénteken megtartotta alakuló ülését az egyesület és az Országos Bírósági Hivatalhoz fordulnak a bejegyzésért – erről ők maguk számoltak be az ülést követően.

Azt írták, legfőbb céljuk a Rónay-kastélyért tevő lelkes patrióták, támogatók összefogása, az épület és környezeti helyzetének gondozása, javítása. Mindezt a kiszombori önkormányzattal egyetértésben tervezik és számítanak civil szervezetek támogatására ebben a munkában.

Az Összefogás a Kiszombori Rónay-kastélyért Egyesület nyitott, tagként, pártoló tagként jelentkezéseket a Kiszombor, Szent István tér 1. szám alatt, az egyesület székhelyén, irodájában 8-16 óráig fogadja.

A kastélyt Rónay Móric (1813-1890), Torontál vármegye al-, majd főjegyzője, első alispánja, majd vármegye főispánja építtette és 1859. december 7-én költöztek be feleségével. A II. világháború után a kastélyt a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség vette birtokba. Sajnos ezután kezdődött meg a kastély pusztulása. Bútorait, egyéb berendezéseit elhordták, parkettáit felszedték. 1949-ben a kastélyparkot is kiírtották. 1956 után mezőgazdasági célból használták, tárolóhely, terményraktár és baromfikeltető üzemelt benne – olvasható a település honlapján.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »