Megerősített polgárőrszolgálat a déli határainkon

Február 12-től Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Baranya megyében a határ menti polgárőr egyesületek megduplázzák a szolgálatokat – jelentette be mórahalmi közös sajtótájékoztatóján az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője és az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Történelmi jelentőségűnek nevezte az OPSZ elnöke, hogy a magyar kormány állami feladat elvégzésére kérte fel a civil tagokból álló polgárőrséget. A kormány 371 millió forint forrást biztosított a polgárőrök határvédelmi munkájának költségeire, így február 12-től, a rendőrségi igényeknek megfelelően, 4 déli megyében, koordináltabban, naponta 80-82 polgárőr vesz részt a határvédelemben.

Csak és olyan szolgálatot láthatnak el (önállóan, vagy rendőrrel közösen), ahol a testi épségük nincs közvetlen veszélyben, így elsősorban vasútállomásokat, buszpályaudvarokat, benzinkutakat, autós pihenőket, tanyákat, hidakat, különböző búvóhelyeket ellenőriznek – tájékoztatott Dr. Túrós András.

Dr. Túrós András kiemelte, a déli határ mentén élő, helyismerettel rendelkező, helyi polgárőrök évek óta nagy segítséget jelentenek a rendvédelmi szerveknek a tájékozódásban és a rejtőzködő helyek feltárásában.

Dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta az elmúlt évben jelentősen megnőtt a migrációs nyomás, tavaly – 2015 után messze a legtöbb – 122 ezer alkalommal kellett határsértőkkel szemben intézkedni. Idén eddig 16 ezer ilyen eset történt, ez a tavalyi év hasonló időszakához képest hatvan százalékkos növekedést jelent. 

(csmpszsz.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink