Megkérdezték Orbántól: Miért nem léptek ki az unióból?

Heves vita volt az uniós csúcson a melegellenes magyar pedofiltörvényről – erről számolt be az Euronews és a HVG Eurológus rovata is. (Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (Fotó: MTI/EPA pool/John Thys)

Mark Rutte holland miniszterelnök már az ülés előtt azt mondta, hogy Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban. „A cél az, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben az ügyben. Meg kell érteniük, hogy az uniós tagság a közös értékek közösségét is jelenti” – fogalmazott.

Miért nem léptek ki az unióból?

– az Eurológus szerint Mark Rutténak ezzel az Orbán Viktorhoz intézett kérdésével kezdődött a több mint két órán keresztül tartó vita.

Az ülésen a portugál miniszterelnök is azt mondta, Magyarországnak el kellene gondolkodnia azon, hogy a tagság helyett csak gazdasági együttműködést válassza – írta az Euronews az Irish Times újságírójának Twitter-bejegyzésére hivatkozva.

A homoszexualitását nyíltan vállaló luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel szerint fiatalokat sodorhat veszélybe az, ha nem beszélhetnek nyíltan a másságukról. „Nagyon sok fiatal követ el öngyilkosságot azért, mert nem tudja elfogadni önmagát olyannak, amilyen, amiért nem normálisnak tartják őket, amiért veszélyesnek tartják őket. Közben nem veszik észre, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, az intolerancia viszont egy választás. Én ma nem leszek toleráns az intoleranciával szemben, és harcolni fogok” – mondta.

Az Eurológus egyik forrása szerint Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol kormányfő arra figyelmeztette Orbán Viktor, hogy nem lehet összekeverni a pedofíliát, a homoszexualitást és a pornográfiát.

Uniós diplomaták az ülés alatt azt közölték, hogy az LMBT-ügyben mind a 27 delegáció felszólalt, a vita pedig részletes és érzelmektől fűtött volt. A forrás szerint több vezető is aggodalmának adott hangot azért, mert a magyar törvény érinti a melegjogokat és aláássa az unió értékeit.

Orbán Viktor az ülésen a kilépés ötletére nem reagált,

hanem megismételte már elhangzott érveit, miszerint ennek a jogszabálynak nincs köze a homoszexualitáshoz, csak a szülők és gyermekek jogainak védelméhez. A sajtó után a miniszterelnökökön is számon kérte, hogy olvasták-e a törvényt, erre Xavier Bettel luxemburgi kormányfő azt mondta: Olvastam, borzalmas – írta az Eurológus.

Az EUrologus úgy értesült, hogy csak a lengyel és a szlovén kormányfő vette védelmébe a magyar miniszterelnököt. Információik szerint a vita végén Charles Michel felhívta a figyelmet az uniós jog elsőbbségére és hivatkozott az Európai Bizottságnak mint a szerződések őrének az eddig megtett lépéseire, vagyis a felszólító levél elküldésére a magyar kormánynak.

A tagállami vezetők között ellentmondásos, ugyanakkor őszinte megbeszélés alakult ki a sok vitát kiváltó magyar törvényről – közölte Angela Merkel német kancellár az MTI beszámolója szerint péntek hajnalban, a tagállami vezetők kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapját követően. Szavai szerint a tanácskozás során világossá tették, hogy az unió milyen alapelveket követ. „Úgy gondolom, hogy még több ilyen megbeszélésre van szükségünk, hogy valamit megtudhassunk az Európai Unió lényegének kölcsönös megértéséről” – fogalmazott.

Nagyon különböző elképzelések vannak Európa jövőjéről, nemcsak Magyarország esetében, ami azt jelenti, hogy a vitát folytatni kell – mondta. Hozzátette: az Európai Bizottság folytatja a magyar szabályozás vizsgálatát.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

113 éve hunyt el Mikszáth Kálmán magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink