ūüď∑ Megkoszor√ļzt√°k Klebelsberg Kuno p√©cskai mellszobr√°t a mak√≥iak

Kev√©sb√© ismert, de az 1920-as √©vek oktat√°spolitik√°j√°nak √©s iskolah√°l√≥zat√°nak meghat√°roz√≥ konzervat√≠v politikusa P√©csk√°n (akkori nev√©n Magyarp√©csk√°n) sz√ľletett. A ma m√°r Rom√°ni√°ban, Mak√≥t√≥l 52 kilom√©terre tal√°lhat√≥ telep√ľl√©sen j√°rt a h√©tv√©g√©n a Szirbik Mikl√≥s Egyes√ľlet √©s a M√°ltai Szeretetszolg√°lat mak√≥i csoportja, hogy Klebelsbergre eml√©kezzenek.

A p√©cskai templomkertn√©l Nagy Istv√°n, pedag√≥gus, helyt√∂rt√©n√©sz fogadta a mak√≥iakat. A kerthez vezetŇĎ √ļt mellett egy id√©n ny√°ron √°tadott Szent Istv√°n mellszobrot csod√°ltak meg, melyet T√ļri-T√∂r√∂k Tibor Pro Cultura-d√≠jas szobr√°szmŇĪv√©sz k√©sz√≠tette √©s a Szarvasi Gazd√°k Nemzetis√©gi Hagyom√°nyŇĎrzŇĎ Egyes√ľlete aj√°nd√©kozta P√©csk√°nak.

A templomkertbe bel√©pve megeml√©keztek az itt sz√ľletett Mester J√°nos, jezsuita papr√≥l, tan√°rk√©pzŇĎ fŇĎiskolai tan√°rr√≥l; Orm√≥s Zsigmond politikus, t√∂rt√©net√≠r√≥r√≥l, a temesv√°ri m√ļzeum alap√≠t√≥j√°r√≥l; K√°lm√°ny Lajos n√©pk√∂lt√©szeti gyŇĪjtŇĎrŇĎl; Nagy Oszk√°r festŇĎrŇĎl √©s Klebelsberg Kunor√≥l.

1922-ben a Bethlen-korm√°ny vall√°s- √©s k√∂zoktat√°s√ľgyi minisztere lett, eg√©szen 1931 augusztus√°ig. Az ŇĎ nev√©hez fŇĪzŇĎdik t√∂bbek k√∂z√∂tt a tan√°rk√©pz√©s reformja, a nyolc oszt√°lyos iskola bevezet√©se, a szegedi egyetemi √©p√≠tkez√©sek √©s az iskola alap√≠t√°sok – 3 √©v alatt 5 ezer tanyai tanterem √©p√ľlt. A mellszobr√°t Jecza P√©ter k√©sz√≠tette √©s a budapesti Pusk√°s Tivadar T√°vk√∂zl√©si Technikum aj√°nd√©kak√©nt ker√ľlt ide.

A makóiak megnézték a Maros pécskai szakaszát, majd Temesvárra mentek várostörténeti sétára. Ott Makkai Zoltán, a Heti Új Szó c. temesvári hetilap munkatársa tartott körbevezetést.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk

Legfrissebb híreink

Az ellenzéki pártok szerint a Fidesz megpróbálja elcsalni a választást

A Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, a P√°rbesz√©d √©s az MMM k√∂z√∂s sajt√≥k√∂zlem√©nyben reag√°ltak az orsz√°ggyŇĪl√©s √°ltal elfogadott¬†voksturizmust lehetŇĎv√© tevŇϬ†t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°sra. Ennek √©rtelm√©ben¬†b√°rki jogszerŇĪen a t√©nyleges lak√≥hely√©tŇĎl elt√©rŇĎ lakc√≠met jelenthet be.

Tov√°bb ¬Ľ

Hangszer adományokkal segítik a gyermekeket

A Zenedoktorok j√≥t√©kony csapata nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek seg√≠t, fŇĎ eszk√∂zk√©nt a zene j√≥t√©kony erej√©bŇĎl mer√≠tve. K√≥rh√°zakban foly√≥ tev√©kenys√©gekhez a lakoss√°g seg√≠ts√©g√©t k√©rik, olyan megunt, de m√©g j√≥ √°llapot√ļ hangszerek √©s zenei eszk√∂z√∂k felaj√°nl√°s√°t v√°rj√°k, amelyekkel sikeresebb lehet a j√≥t√©konys√°gi mŇĪk√∂d√©s – k√∂z√∂lte a M√°trix K√∂zhaszn√ļ Alap√≠tv√°ny.

Tov√°bb ¬Ľ

A f√∂lde√°ki √∂nkorm√°nyzati dolgoz√≥k elutas√≠tj√°k a k√∂telezŇĎ olt√°st

Hajnal G√°bor, F√∂lde√°k fideszes polg√°rmestere n√©v n√©lk√ľl k√©rdezte meg a dolgoz√≥kat, egyet√©rtenek-e a k√∂telezŇĎ, munkav√©gz√©s felt√©telek√©nt meghat√°rozott olt√°ssal. Az eredm√©ny ismeret√©ben √ļgy d√∂nt√∂tt, nem teszi k√∂telezŇĎv√© a vakcin√°t.

Tov√°bb ¬Ľ

kapcsolódó cikkeink

Szombattól visszajön a maszk

Szombatt√≥l ism√©t k√∂telezŇĎ lesz a maszk visel√©se z√°rt t√©rben. Az 500 fŇĎn√©l nagyobb rendezv√©nyeket csak v√©detts√©gi igazolv√°nnyal lehet l√°togatni ‚Äď jelentette be¬†Guly√°s Gergely Minisztereln√∂ks√©get vezetŇĎ miniszter a Korm√°nyinf√≥n cs√ľt√∂rt√∂k√∂n.

Tov√°bb olvasom ¬Ľ