? Messze nem készít havi 2,8 millió maszkot a „kínai csodamasina”

Július 17-ig 869 340 egyszer használatos maszkot gyártott a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe telepített, Kínából érkezett maszkgyártó gépsor – közölte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Mindez azért különösen érdekes, mert az eddigi hírek arról szólnak, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által csak kínai csodamasinának nevezett szerkezet havonta 2,8 millió maszkot gyárt. Ez a szám hangzott el a kormányfő áprilisi videójában, egyértelműen az új eszköz kapcsán.

Huszonnegyedik nap. Sátoraljaújhely // Day twenty-four. Sátoraljaújhely

Huszonnegyedik nap. Sátoraljaújhely // Day twenty-four. Sátoraljaújhely

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. április 4., szombat

A BVOP válasza szerint május 25. óta folyik a gyártás, az elkészült maszkokat pedig a sátoraljaújhelyi börtönben tárolják. Azt is írták, hogy a 2,8 milliós adat a büntetés-végrehajtás teljes, maximális gyártási kapacitását fedi le. Viszont a válasz nem említ máshol gépsort.

A büntetés-végrehajtás egy korábbi közleménye szerint a védőmaszkokat az Adorján-Tex Kft., a büntetés-végrehajtás egyik gazdasági társasága fogvatartotti munkáltatással a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben gyártja. A gyártási kapacitás napi 20 000 darab védőmaszk, a kapacitás bővíthető – írták akkor.

Március 27-án már arról számoltak be, hogy napi 33 ezerre emelték a kapacitást a bv-intézetekben.

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. augusztus 1., szombat

Hadházy Ákos Szijjártó Péter külügyminisztert is kérdezte már, tőle is azt kérdezte (csakúgy mint a BVOP-tól), hogy egyáltalán működik-e a sátoraljaújhelyi gépsor. Szijjártó Péter helyett Pintér Sándort a belügyi tárca vezetője írt választ, amiből csak annyi derült ki, hogy „a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön területén üzembe helyezett gépsor egyszer használatos egészségügyi szájmaszkok gyártására alkalmas.”

(magyarhang.org)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink