Mindent, amit az álhírportálokról tudni kell

Manapság, az internetfüggő mindennapokban számtalan információ talál meg minket számos csatornán, a nap bármely szakaszán. A járvány kitörése óta talán még többet informálódunk a közösségi médiából vagy a különböző hírportálokról. Sajnos a koronavírus kapcsán még több fenntartásokkal kezelhető hírrel találhattuk szemben magunkat, főleg a különböző nézeteknek és véleményeknek teret adó közösségi média platformok hírfolyamain.

Sajnos napjainkban rengeteg álhírportál létezik, amelyek célja nem csak a megtévesztés, hanem gyakran nyereményjátékokkal vagy kedvező, de hamis ajánlatok által a felhasználók megkárosítása.

A Makói Csípős a rackhost.hu segítségével járta körbe a témát.

Miért jönnek létre az álhírportálok?

Bizonyára sokakban felmerült már a kérdés, hogy vajon miért éri meg mindez az álhírportálok létrehozóinak, ha a felhasználók zöme tisztában van az átverés tényével. A válasz egyszerű: banner hirdetések. Ha véletlen már mi magunk is tévedtünk egy-egy kattintásvadász szalagcím által hamis hírportálra, bizonyára láttuk, milyen sok banner hirdetést tartalmaz az oldal. A sok látogató, akik az adott oldalra érkeznek – még ha nem is nagy arányban –, valószínűleg rákattintnak az őket érdeklő hirdetésekre, ezzel akár milliós bevételt eredményezve az oldal tulajdonosának.

Az első lépés tehát, hogy kiszűrjük az álhíreket, az az, hogy kerüljük a kattintásvadász szalagcímekre való kattintást és azok megosztását. A legtöbb clickbait cikkel a közösségi média oldalakon találkozhatunk, hiszen a megosztások révén rohamosan terjednek, minél több látogatót vonzva az oldalra. Az ilyen szalagcímek gyakran kétségbe ejthetik vagy megfélemlíthetik az embereket, esetleg valaminek vagy valakinek rossz hírét keltik, de sokszor valótlan dolgokat hirdetnek vagy állítanak.

Így ismerhetők fel az álhíreket terjesztő portálok

Manapság már egy kis utánajárást követően könnyen kiszűrhetők a hamis híreket terjesztő oldalak, de igenis rá kell szánnunk az időt. Léteznek hamis hírportálokat összegyűjtő oldalak, melyek segítségünkre lehetnek az áloldalak kiszűrésében, azonban emiatt az ilyen oldalak hamar megszűnnek és rövid időn belül új domain név segítésével indulnak újra. Ha nem szeretnénk a gyakran aktualitását vesztett listaoldalra hagyatkozni, az oldal néhány elemét megvizsgálva könnyen eldönthetjük, álhírportállal állunk szemben vagy sem.

A cikk címe nagyon sokat elárul: a szenzációhajhász címmel ellátott cikkek a legtöbb esetben egy külső oldalra irányítanak át, hogy az olvasók megtudják, amit a cím ígér. Ám a legtöbb esetben nem kapunk választ kérdéseinkre, mert a tartalom csak megosztás vagy like után válik elérhetővé. Még egy fontos ismérve az álcikkeknek, hogy helyesírási hibákkal teli íródnak. Egy igényes hírportál nem engedheti meg ezt magának, így gyanakodhatunk, ha helyesírási hibáktól hemzseg a cikk.

Ezen felül vizsgáljuk meg a weboldal domain nevét is. A legtöbb ál oldal az eredetihez hasonló, mégis elírt vagy plusz karakterrel megtoldott címet használ, például egy közbeékelt ponttal, kötőjellel vagy megduplázott betűvel a címben. Emellett egy oldalról sem hiányozhatnak a kapcsolati adatok. Fontos, hogy ellenőrizzük az impresszum, az adatkezelési tájékoztató, valamint az ÁSZF meglétét is.

A közösségi média hatalmas teret biztosít az álhírek terjedésének. Ha véletlen ilyen oldalra tévednénk és a felsorolt ismertetőjegyek közül akár egy is stimmel, akkor inkább ne higgyünk a cikkeknek és semmiképp se osszuk meg őket!

Forrás: Rackhost.hu

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Több mint száz év után megszűnik a szegedi 1-es villamos

Több mint száz év után megszűnik a szegedi 1-es vonalon a villamosközlekedés. Az utasokat a jövőben az 1-es jelzésű tram-train (a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos) szállítja a rókusi vasútállomás és a nagyállomás között – tájékoztatta a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) az MTI-t.

Tovább »

Korábbi helyettes államtitkár: a makói palagáz kitermelése műszaki akadályt képez

A geológiai és műszaki kockázatok mellett egész egyszerűen nem létezik jelenleg olyan sikeresen és eredményesen alkalmazható technológiai, ami a makói árokban tapasztalt rendkívül magas nyomás és a még rendkívülibb hőmérséklet mellett képes megvalósítani a kitermeléshez szükséges hidraulikus rétegrepesztést – fejtette ki oldalán Holoda Attila, aki 2010-2014 között energetikáért felelős helyettes államtitkár volt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az államtitkár szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúria azon döntését, amely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja januárban – mondta Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke az rtl.hu-nak. A jövőbeli munkabeszüntetésekre azonban ez nem lesz hatással, mert azóta a kérdést már jogszabály rögzíti.

Tovább olvasom »