Mintha Magyarcsanád, Maroslele, vagy Pitvaros lett volna harmadik az NB1-ben

Furcsa lenne elképzelni, mindenesetre Orbán Viktor szülőfaluja, az 1.800 lakosú Felcsút megszerezte a bronzérmet.

A hvg.hu összeállítása felidézi, 2010 tavaszán, a NER első napjaiban Felcsúton nem is önálló csapat volt ekkor, hanem a Videoton FC-Puskás Akadémia néven futó fehérvári B-csapat játszott a falu széli pályán. Most pedig Felcsút és Kisvárda is képviseli Magyarországot az európai kupák selejtezőiben, a Ferencváros és a Mol Fehérvár mellett. Tíz évvel ezelőtt a Várda SE épp a 10. helyet szerezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei első osztályban.

A magyarfutball.hu adatbázisa szerint a Felcsút először az 1957. tavaszi félszezonban bukkant fel. Évtizedeken át ingázott a negyed- és a hetedosztály között, a legtöbb időt az ötödik ligában töltötte. Valami 1998 őszén változott meg: a Felcsút SE akkor feljutott az épp hatodosztálynak számító megye 2-ből, 2002-ben megnyerte a megye 1-et, 2004-ben az NB III-at, 2005 után pedig sorozatban háromszor lett második vagy harmadik az NB II-ben.

Orbán Viktor 2007-ben alapította meg a jogilag a Felcsút SE-től független Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, az ezt működtető alapítvány elnöke lett nem sokkal később Mészáros Lőrinc. Az akadémia két évig csak utánpótlással foglalkozott, utána állapodott meg a Videotonnal. 2012-ben, amikor az MLSZ úgy döntött, hogy a B-csapatok nem játszhatnak a másodosztályban, megalakult a Puskás Akadémia FC önálló csapatként, a Videoton II átadta neki az indulási jogot, egy évvel később feljutott az NB I-be, ahol sokáig a középmezőny alja és közepe között ingázott, 2020-ban viszont már harmadik lett, 2021-ben második.

A 24.hu 2021 végén készített egy összesítést arról, hogy amióta a cégek a társasági adójukat felajánlhatják sportegyesületeknek, a felcsúti focira 36,3 milliárd forint támogatás érkezett, ez azóta még egymilliárddal nőtt. A klub honlapján a támogatók listáján nem csak a Mészáros-cégbirodalom nagy része van ott, hanem például a Strabag, a Mol, a Penny Market, a CBA, a Stadler Trains, a Swietelksy, a Duna Asztalt, a Hódút, a ZÁÉV.

(Fotó: a pitvarosi focipálya/Google Maps)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink