Móra Ferenc dédunokája rendezi a legendás író kiállítását

A „zöld”, természetvédő Mórát ismerhetjük meg a szegedi múzeum most készülő állandó kiállításán: egy természetközeli kiállítótérben barangolhatják be Móra életét és ikonikus műveit a látogatók. A MÓRA RENGETEG című tárlat kurátora a legendás író dédunokája, Vészits Andrea. A kiállítás társalkotója Zöldy Z Gergely Junior Prima-díjas látványtervező, akinek köszönhetően az irodalom  a képzőművészet nyelvén is megszólal és egy varázslatos  világ várja majd a látogatókat.

Móra Ferenc már száz évvel ezelőtt felismerte a természetvédelem fontosságát, s életművének ez az üzenete és aspektusa ma még fontosabb is aktualitása miatt. A kiállítás segít tudatosítani, hogy mindannyian a természet részei vagyunk és mekkora veszéllyel jár, ha elszakadunk tőle. Ennek megfelelően a természethez való meghitt viszonyán keresztül mutatja be Móra Ferenc életútját és munkásságát. A tárlat a MÓRA RENGETEG címet kapta, mert Móra szenvedélyesen szerette a fákat és a természetet, s ez az ő örök erdeje.

A most készülő új állandó kiállítás alkotói fontosnak tartják, hogy a lehető legszélesebb közönséget  szólítsák meg. A játékos elemek segítségével a gyerekeket szeretnék bevonni Móra izgalmas világába, de az írót jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgál majd a kiállítás.

A tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni. Az író életét évgyűrűkön keresztül ismerhetjük meg, egy fa törzsében tekeredő csigalépcsőn át pedig a lombházba jutunk, ahol öt legendás regénye elevenedik meg egyedi és varázslatos minivilágokat rejtő könyvmakettek formájában.

(moramuzeum.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink