? MSZMP újratöltve: egyedül ünnepelt a Fidesz, a többiek emlékeztek

Üresen maradtak az ellenzéki padsorok az Országgyűlés ünnepi ülésén, ahol a rendszerváltás utáni első szabadon választott országgyűlés ülésére emlékeztek. Korábban szinte kivétel nélkül jelezték, hogy az ünneplésre nincs oka az országnak, hiszen a Fidesz gyakorlatilag ugyanazt csinálja a rendszerváltás után 30 évvel, mint amit annak idején a kommunisták.

A történelmi jelentőségű ülés 30. évfordulóján rendezett ünnepi ülés az eredeti tervek szerint úgy zajlott volna, hogy az akkori eseményen részt vevő képviselőket is meghívják, de a koronavírus miatt erre nem kerülhetett sor. Az ülést vezető egykori MSZMP-tag, Kövér László házelnök azt mondta, hogy 131-en már nem élnek az akkoriak közül, ezért rájuk egy perces néma csenddel emlékeztek.

Az 1990-es parlament tagjai közül így csak hatan voltak jelen az ünnepi ülésen, kivétel nélkül fideszesek:

 • Orbán Viktor
 • Varga Mihály
 • Hörcsik Richárd
 • Kósa Lajos
 • Németh Zsolt
 • Deutsch Tamás

Előkerült Áder János is, a köztársasági elnököt felállva köszöntötték korábbi párttársai. Az államfő szerint harminc évvel ezelőtt egy olyan korszak záródott le, amelyben a választók döntését semmibe véve, csalással a kommunisták minden hatalmat megszereztek, független bíráskodás pedig nem volt.

Áder szerint az a rendszer valóban diktatúra volt, de az ellenzéki kerekasztal résztvételével zajló tárgyalások miatt hónapok alatt felállítottak egy olyan, hagyományokon nyugvó jogrendszert, amely lehetővé tette a gyors átmenetet.

Lehetetlen nem hinnem, lehetetlen nem meggyőződve lennem, hogy bármiben különbözzenek is a vélemények e házban, a haza szent szeretete, a haza becsületének, a haza önállásának, a haza szabadságának oly érzete, hogy azért utolsó csepp vérét is kész a ház feladni: ez mindnyájunkkal közös.

– idézte Kossuth Lajost az államfő a harminc évvel ezelőtti állapotokkal kapcsolatban, de Áder szerint a mai állapotokhoz egy másik Kossuth-idézet illik

a percek roppant felelősségének érzetében az országgyűlés politikáját azon magasságra méltóztassanak felemelni, melyet az idő elénkbe szab.

Áder szerint Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország, szerinte ezt alátámasztja az, hogy:

 • szabadon vállalkozhatunk,
 • érdekképviseleteket alakíthatunk,
 • szabadon mondhatjuk el a véleményünket,
 • választhatunk képviselőket.

A koronavírus-járványra utalva arról beszélt, hogy az előttünk álló kihívások megoldásához összefogásra van szükség, hogy ennek segítségével újra élvezhető legyen a szabadság.

Ezután a fideszesek politikai nyilatkozatot fogadtak el Magyarország népképviseletének 30 évvel ezelőtti visszaállításáról, amelyet gyakorlatilag saját maguk dicsőítésére használtak.

A védőfelszerelés nélküli politikusok egymás hátát jó közelről lapogatva mutatták meg, hogy mennyire veszik komolyan a járványügyi óvintézkedéseket.

Három évtized alatt sem sikerült megismerni az ügynökaktákat

Az ünnepi ülés végén napirend utáni felszólalások következtek. Itt már három ellenzéki képviselő is elmondta, hogy mi a probléma a fideszes eljárással. Elsőként Keresztes László Lóránt beszélt arról, hogy az évforduló valóban nagyon fontos – éppen ezért lett volna szükséges, ha a Fidesz egy olyan dokumentumot szavaz meg, amely a nemzeti egységet képviseli, de ez nem történt meg.

Az elmúlt három évtizedben nem volt olyan bátor országgyűlés, amely lehetővé tette volna az aktanyilvánosságot

– hangsúlyozta az LMP frakcióvezetője, aki arra emlékeztette a kormánypárti politikusokat, hogy pártja 2011 óta 20 alkalommal próbálta meg feltárni az állampárti múltat, de ezt a fideszesek mindig leszavazták.

Mindent elárult három évtized kormányzása

Z. Kárpát Dániel szintén hangsúlyozta, hogy minden tiszteletet megérdemeltek a harminc évvel ezelőtti események harcosai, de az ő eredményüket három évtized alatt elárulták. Privatizáció, indokolatlan kedvezménytömeg a multiknak – sorolta a Jobbik alelnöke, aki szerint az is hatalmas bűn, hogy

a kínálkozó lehetőségek ellenére semmit nem tettek a határon túli magyarság autonómiájáért,

pedig majdnem minden országban lett volna rá alkalom.

Az „elképesztően szervilis” EU-s alapszerződéssel kapcsolatos tárgyalásokat a Fidesz-MSZP közös bűnének nevezte, de az elmúlt harminc év felét végigkormányzó Fidesz bűneit is felsorolta a teljesség igénye nélkül:

 • Magyarország óriási előnyből indult, de mostanra a V4-ek közül hazánkban lett a legalacsonyabb az életszínvonal;
 • mindent megtettek a magyar munkások kiszolgáltatásáért és ezzel kampányolnak külföldi befektetőknél;
 • adókedvezményekkel és állami milliárdokkal szolgálják ki a multikat.

Z. Kárpát szerint csak az elmúlt tíz évben a devizahitelesekhez hasonlóan teljes társadalmi csoportokról mondtak le és hagyták őket az út szélén. Épp ezért úgy fogalmazott:

szégyellném magam a történelem ítélőszéke előtt, ha ezen a napon bármit is ünnepelnék.

Párttársa, Varga-Damm Andrea ugyancsak az elmúlt 30 év kormányainak felelősségét hangsúlyozta. A Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, a magyar társadalom nagy részének ez a három évtized óriási kudarc.

Emlékezni van okunk, ünnepelni nem

A jobbikos politikus azt is felrótta a rendszerváltás utáni kormányoknak, hogy nem fogadták meg az 1990-es ülés felszólalóinak intelmeit, ezért az elmúlt három évtizedben rablóprivatizáció, korrupcióra épülő kormányzás, öntömjénezés, önimádat és a népbutítás zajlott, ez pedig főként az MSZP és a Fidesz felelőssége.

A politikus szerint nem csoda, hogy ilyen körülmények között még pénzért sem szülnek a magyar nők.

Még mindig perc-emberkék dáridója tart

– zárta felszólalását Jókai Annát idézve a politikus.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

58 éve hunyt el Tamási Áron,  Kossuth-díjas magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják.

Tovább »

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »