Egészen meghökkentő levelezés zajlott a jobbikos Lukács László György és Nagy István agrárminiszter között a hazai húsfeldolgozó-üzemekben dolgozó külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatban.
Az ügy apropója, hogy Németországban, a rheda-wiedenbrückbeni sertésfeldolgozóban dolgozó román vendégmunkások körében kitört tömeges koronavírus-fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában.
S mivel hazánkban is több olyan nagy húsfeldolgozó-üzem működik, ahol külföldi vendégmunkásokkal folyik a feldolgozás és termelés, így Lukács László György szerint felmerül, hogy Magyarország is ki lehet téve egy-egy ilyen tömeges megbetegedésnek.
A Jobbik alelnöke ezért Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult az alábbi kérdésekkel:
- Végeznek-e rendszeres ellenőrzést a hazai húsfeldolgozó üzemekben, ahol számottevő külföldi munkavállaló dolgozik?
- Ha igen, milyen sűrűn és milyen módon ellenőrzik az üzemeket?
- Ellenőrzi-e az Operatív Törzs – vagy annak megbízottja – bármilyen módon a külföldi dolgozókat foglalkoztató húsfeldolgozókat?
- Történt-e a németországihoz hasonló fertőzés hazánkban bármelyik húsfeldolgozó üzemben?
- Köteles-e jelenteni a külföldi dolgozók számát a húsfeldolgozó üzem az Operatív Törzsnek, vagy más hatóságnak?
- Mit kíván tenni a Kormány, hogy megakadályozzon egy, a rheda-wiedenbrückbenihez hasonló tömeges megbetegedést?
Ám nem Pintér Sándor, hanem a már említett Nagy István válaszolt „illetékességből”, és mint látjuk, nem is fenti kérdésekre.
Nagy István egyrészt azzal nyugtat minket, hogy „okkal feltételezhető”, hogy
a meglévő higiéniai intézkedések a COVID-19 tekintetében is ugyanolyan hatékonyak,
mint az egyéb mikrobiológiai kockázatok esetében.
Majd arra tér ki, hogy a COVID-19 elsősorban közvetlen emberi érintkezés útján, főként a fertőzöttek nyálcseppjeivel terjed,
„ezért, amit azt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is megállapította, nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek népegészségügyi kockázatot jelentenének a COVID-19-betegséggel összefüggésben”.
Bár, ugye ezt nem vetette fel senki.
De még nincs vége, hiszen kiderül,
„a húsfeldolgozó üzemekben észlelhető egészségkárosító kockázatok felderítése, ideértve a külföldi állampolgárok esetleges megbetegedéseinek vizsgálatát is, az alapvető munkajogi szabályok érvényesülésnek ellenőrzésén túlmutat, az a munkaügyi ellenőrzési hatáskörön kívül esik”.
Ugyanakkor a miniszter tájékoztatása szerint az idei évben nem érkezett olyan jelzés a már előbb hivatkozott munkaügyi hatóságok részéről, hogy a húsfeldolgozás területén számottevő külföldit foglalkoztatnának. Nagy István közölte azt is, hogy nem érkezett tájékoztatás arról, hogy a munkaköri alkalmassági vizsgálatok során tapasztaltak volna koronavírusos megbetegedéseket.
„Nagy István vagy nem tudta értelmezni a kérdéseimet, amit nem feltételezek, vagy valami gond lehet a húsfeldolgozóknál, amit nem mernek leírni”
– fogalmazott az Alfahír érdeklődésére Lukács László György. A jobbikos politikus szerint a nyugat-európai példákból kiindulva a kormánynak ébernek kell lenni; szűk közösségekben nagyon könnyen újabb gócpontok alakulhatnak ki. A képviselő hangsúlyozza, nagyon sok olyan üzem van, ezért inkább fokozottan vizsgálni kellene, nem pedig értetlenkedni a kérdéseken.
(alfahir.hu)