Napi aktuális – Lázár szerint általános iskolával már kormánytanácsadó lehetsz

[ad 1]

Tiszabői fideszes óvodai dorbézolás, Balog Zoltán ügynökmúltja és Farkas Flórián nem létező érettségije. Az N1TV a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost kérdezte a Kormányinfón.

Az MNB-ről kiemelten

Bár a kormánynak nem dolga, hogy állást foglaljon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) státusáról szóló vitában, de ha kell – Trócsányi László igazságügyi miniszteren keresztül – kész közreműködni a probléma megoldásában – közölte többek között Lázár János csütörtökön.

Mint ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.

Lázár János azt mondta, a kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről. Szerinte azonban nincs pont az ügy végén, ezért a kormány felajánlja segítségét a helyzet megoldásában. Kormányzati állásfoglalásra ugyanakkor – az alkotmányos berendezkedés miatt – nincs mód – tette hozzá.

A kabinet azt tartja helyesnek, ha az MNB-re olyan jogi szabályozás vonatkozik, mint a nem euróval fizető országok jegybankjaira – közölte a miniszter.

“Ami nem magánpénz, az közpénz”

– kommentálta a közpénzügyi vitákat, jelezve ugyanakkor, hogy a közpénzre vonatkozó szabályok lehetnek különbözőek. Az ország pénzügyi biztonsága érdekében igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát – jelentette ki Lázár János.

Utalt arra, hogy a postatörvény módosításánál – Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi hatóság elnökének az aggályai után – is megtalálták a megfelelő megoldást.

Az MNB műtárgyvásárlásairól a tárcavezető úgy nyilatkozott: a nemzeti örökség megóvásában szükség van(!!!) a jegybank anyagi forrásaira.

S persze kitüntetik a Saul fia alkotóit is 🙂

Lázár János arról is beszámolt, hogy a magyar kormány megegyezett Brüsszellel a paksi beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a Paks2 projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül. Tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások a tiltott állami támogatásra és a kereskedelempolitikai szerződéskötési jogra vonatkozóan is.

 

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a bürokráciacsökkentéssel összefüggésben tervezett 73 állami, kormányzati, központi hivatal és háttérintézmény felülvizsgálatának részeként Orbán Viktor miniszterelnök szerdán döntéseket hozott a nemzetgazdasági tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményeivel kapcsolatban.

Lázár Jánost kérdezték a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezések múlt heti benyújtásakor kialakult jelenetekről is. Ő is méltánytalannak minősítette a történteket, emlékeztetve, hogy a kormány felkérte a Nemzeti Választási Bizottságot, tegyen javaslatot az eljárási szabályok módosítására.

A miniszter kérdésre cáfolta azt a sajtóhírt, amely szerint inog Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a széke. Orbán Viktor 2018-ban értékeli a kormánytagok munkáját – mondta.

Megkérdezték arról is, hogy a Saul fia című film bármely alkotóját kitüntetik-e március 15. alkalmából. Lázár János azt válaszolta, hogy a kormánynak nincs felterjesztési joga, de “akinek ilyen joga van, az óhajtja”, tekintettel arra, hogy óriási nemzeti sikerként értékeli a kormány az Oscar-díjat.

 

(Alfahír.hu)

 

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

73 éve született Dunai Tamás, Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink